Willem Mengelberg (1871-1951) is de grootste dirigent die Nederland tot nu toe heeft gehad, en tegelijkertijd een van de meest omstreden dirigenten.
Deze biografie beschrijft de periode na 1920: Mengelbergs succesvolle carrière in Amerika, de strijd om... Lees verder >>
Willem Mengelberg (1871-1951) is de grootste dirigent die Nederland tot nu toe heeft gehad, en tegelijkertijd een van de meest omstreden dirigenten.
Deze biografie beschrijft de periode na 1920: Mengelbergs succesvolle carrière in Amerika, de strijd om het beoogde operagebouw op het Amsterdamse Museumplein en Mengelbergs gevechten met de fiscus.
In de jaren dertig is het centrale thema natuurlijk Mengelbergs politieke stellingname ten opzichte van de ontwikkelingen in Duitsland. De jaren 1940-1945 zijn de meest dramatische jaren uit Mengelbergs loopbaan. Hij maakt zich in Nederland gehaat met zijn pro-Duitse houding. Niettemin zet hij zich ook in voor de joden, in zijn orkest, maar ook daarbuiten. Door zijn invloedrijke positie weet hij velen te helpen. Maar intussen triomfeert hij overal in Europa met zijn buitengewone dirigeerkunst, alsof er geen oorlog gaande is.
Na de oorlog krijgt hij bij de zuiveringen in de muziek een dirigeerverbod. Pogingen in 1947 om aan zijn uitsluiting van het Nederlandse muziekleven een einde te maken, mislukken. Nooit zal Mengelberg terugkeren naar Nederland: in 1951 sterft hij in zijn huis in Zwitserland.
Het levensverhaal van deze succesvolle dirigent is ten dele ook de geschiedenis van het Concertgebouworkest. Willem Mengelberg bracht het orkest op wereldniveau, een positie die het orkest heeft weten te behouden.
Frits Zwart (1954) geeft vanaf 2000 als directeur leiding aan het Nederlands Muziek Instituut. Daarvoor werkte hij als conservator bij de muziekafdeling van het Gemeentemuseum Den Haag. Hij studeerde muziekwetenschap in Utrecht en promoveerde in 1999 op het eerste deel van deze Mengelbergbiografie. Hij was en is bestuurslid van talrijke besturen, met name op het gebied van de Nederlandse muziek en muziekgeschiedenis.
MATTHÄUS - eenmalige glossy!Voor liefhebbers van Bachs Matthäus-PassionMatthäus is een ode aan de Matthäus-Passion.Matthäus is een magazine over een muziekstuk waarin liefde de dood overwint. Matthäus is een platform voor wie muziek en... Lees verder >>
MATTHÄUS - eenmalige glossy!Voor liefhebbers van Bachs Matthäus-PassionMatthäus is een ode aan de Matthäus-Passion.Matthäus is een magazine over een muziekstuk waarin liefde de dood overwint. Matthäus is een platform voor wie muziek en spiritualiteit serieus neemt.Matthäus verschijnt in de reeks Calvijn, Antoine en Thomas, en is daarmee een heuse opvolger in de lijn van cultureel-spirituele glossy's van allure.Met bijdragen van o.a. Hind, Govert-Jan Bach, Patrick van der Linden, Jos van Veldhoven, Marjon Strijk, Sytse Buwalda, Wilfred Kemp en vele luisteraars, musici en zangers. En verder: een kruiswoordpuzzel, een minizangles en nog veel meer moois.Aan deze uitgave werken diverse auteurs mee.
Het Koninklijk Concertgebouworkest geldt als een van de beste orkesten ter wereld. Maar de concertganger heeft geen idee welke gevechten, discussies en complexe operaties achter de schermen nodig zijn om het artistieke niveau te handhaven. Bestuur,... Lees verder >>
Het Koninklijk Concertgebouworkest geldt als een van de beste orkesten ter wereld. Maar de concertganger heeft geen idee welke gevechten, discussies en complexe operaties achter de schermen nodig zijn om het artistieke niveau te handhaven. Bestuur, financiën, programmering en publieksbereik zijn sleutelfactoren die permanent om voorrang strijden.Toezichthouders, directieleden, dirigenten, musici, subsidiegevers, sponsors en schenkers: afgezien van volle zalen en lovende kritieken, willen ze zelden allemaal hetzelfde. Artistieke en zakelijke belangen in evenwicht houden is een permanent gevecht. Uit alle hoeken en gaten moet geld komen. Dirigenten en solisten zijn duur, goede instrumenten kostbaar, nieuwe muziek is onrendabel. Livestreams en videomagazines concurreren met de magie van het echte concert.Theo Berkhout was tussen 1965 en 2006 als orkestbode, bibliothecaris en orkestinspecteur het geweten van het orkest. Hij liep vijfentwintig jaar mee met Bernard Haitink, zestien jaar met Riccardo Chailly en twee jaar met Mariss Jansons. Berkhout bemoeide zich met alles: van de juiste partij op de juiste muziekstandaard tot het repetitieschema van dirigenten en van het proefspel tot internationale tournees. Zijn herinneringen aan omwentelingen en vernieuwingsdriften, aan intriges en ruzies verrijken BertKoopmans analyse en tonen een indringend beeld van een negentiende-eeuwse instelling die haar weg zoekt in de eenentwintigste eeuw. Na lezing horen wij de muziek in de geweldige klankkast die Het Concertgebouw is met andere oren.
Bernard Haitink (1929) hoopt op 6 september 2014 zijn zestigjarig dirigentenjubileum te vieren met een concert in het Concertgebouw Amsterdam. Vanaf 1954 heeft hij met een groot aantal symfonieorkesten gewerkt, eerst in Hilversum en Amsterdam, en al... Lees verder >>
Bernard Haitink (1929) hoopt op 6 september 2014 zijn zestigjarig dirigentenjubileum te vieren met een concert in het Concertgebouw Amsterdam. Vanaf 1954 heeft hij met een groot aantal symfonieorkesten gewerkt, eerst in Hilversum en Amsterdam, en al vroeg op belangrijke muziekpodia in München, Berlijn, Wenen, Londen, Boston en Chicago. Zijn indrukken als luisteraar gaan zelfs terug tot de tijd van Willem Mengelberg. Over dat alles vertelt hij in een reeks gesprekken met historicus en muziekjournalist Niek Nelissen.In de gesprekken komen uiteenlopende facetten van zestig jaar dirigeren aan bod, de goede momenten en ook de in elke loopbaan onvermijdelijke minder prettige momenten. Er wordt uitvoerig ingegaan op Haitinks langdurige band met het Koninklijk Concertgebouworkest en de grote plaatprojecten in Amsterdam. Ook wordt gesproken over Haitinks jarenlange opera-ervaring als Music Director in respectievelijk Glyndebourne en Covent Garden. Andere hoofdstukken zijn gewijd aan zijn vaste dirigentschappen bij orkesten in Londen, Dresden en Chicago en aan de dirigentencursussen die hij sinds enkele jaren geeft.Als musicus is Bernard Haitink wars van elke vorm van effectbejag en overdrijving. In de gesprekken legt hij een vergelijkbare authenticiteit aan de dag. Hij komt eruit naar voren als een sensibel kunstenaar die, soms met verwondering, omkijkt naar bijzondere belevenissen uit een veelbewogen leven in de muziek.
Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als 'Notenkraker' richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent... Lees verder >>
Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als 'Notenkraker' richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is inspirator voor jong en oud.Thea Derks heeft diepgravend onderzoek gedaan om leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd te plaatsen: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als 'kunstpaus'. Zo ontstaat een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier.
In 1933 werd het Twents Kamerorkest opgericht door enkele fanatieke muziekliefhebbers, gesteund door kapitaalkrachtige industriëlen. Later werd het orkest omgedoopt tot Orkest van het Oosten en vanaf 2011 is de naam Nederlands Symfonieorkest.
Het... Lees verder >>
In 1933 werd het Twents Kamerorkest opgericht door enkele fanatieke muziekliefhebbers, gesteund door kapitaalkrachtige industriëlen. Later werd het orkest omgedoopt tot Orkest van het Oosten en vanaf 2011 is de naam Nederlands Symfonieorkest.
Het Nederlands Symfonieorkest, 1933-2033
Het verhaal gaat evenzeer over de geschiedenis van het Nederlands Symfonieorkest, het voormalige Orkest van het Oosten, als over de toekomst van de klassieke muziek en het orkest. Het viert zijn 80e verjaardag en gaat modern en ondernemend de toekomst in. Het orkest exploiteert zelfbewust zijn artistieke, economische en maatschappelijke meerwaarde. Daarover gaat dit boek. De interviews illustreren dit. De essays van deskundigen als Winnie Sorgdrager, Joop van den Ende en Ralph Keuning bieden pittige discussiestof hoe het Nederlands Symfonieorkest en andere orkesten hun missie als moderne cultureel ondernemers in zouden moeten vullen. Er zijn ook bijdragen van onder anderen Herman Finkers, Kader Abdollah, Clairy Polak, Carry Tefsen, Rob Hoogland en rapper Kleine Viezerik. Maar dit boek vertelt vooral het hartverwarmende verhaal van de klassieke muziek en van een prachtig orkest…
Charlotte Bon, violiste. Haar motto: onafhankelijk en vrij zijn. Doen waar je goed in bent en waar je hart ligt. Stammend uit een muzikaal gezin, waar discipline en liefde voor muziek hoog in het vaandel stonden, wist ze al vroeg dat ze violiste wilde... Lees verder >>
Charlotte Bon, violiste. Haar motto: onafhankelijk en vrij zijn. Doen waar je goed in bent en waar je hart ligt. Stammend uit een muzikaal gezin, waar discipline en liefde voor muziek hoog in het vaandel stonden, wist ze al vroeg dat ze violiste wilde worden. Het was in haar tijd vanzelfsprekend dat dan voor de klassieke muziek werd gekozen. Hoe anders kan het leven van een klassiek violiste lopen...Gevoed door zelfspot en gedrevenheid, bruisend en niets ontziend vertelt ze in De gevoelige snaar over haar passies, de viool en de muziek, en haar wonderlijke belevenissen achter de schermen van de fascinerende, gesloten wereld van de klassieke muziek.
In 2011 viert Vic Nees zijn 75ste verjaardag. Als koorcomponist, dirigent en jurylid is hij van groot belang voor het koorleven in binnen- en buitenland. Zijn composities staan op het repertoire van vele koren in en buiten Europa. Zo wordt zijn... Lees verder >>
In 2011 viert Vic Nees zijn 75ste verjaardag. Als koorcomponist, dirigent en jurylid is hij van groot belang voor het koorleven in binnen- en buitenland. Zijn composities staan op het repertoire van vele koren in en buiten Europa. Zo wordt zijn Magnificat wereldwijd gezongen.
In O song lees je alles over zijn leven en werk als componist, zijn activiteiten als dirigent en musicoloog, zijn liefde voor het woord, zijn nationale en internationale uitstraling. De monografie werd aangevuld met een volledige catalogus van zijn werken. Bij het boek zit een prachtige compilatie-cd met studio-opnamen waarbij Vic Nees zijn eigen Omroepkoor dirigeert. Een absolute must voor iedere koorliefhebber en melomaan.
Hugo Camps, Rob van Scheers, Liesbeth Wytzes en andere auteurs maakten in de afgelopen jaren voor Elsevier vele interviews met zangeressen. Luister naar de wijsheden van Zweedse mezzosopraan Anna Sofie von Otter, proef de diepere inzichten van... Lees verder >>
Hugo Camps, Rob van Scheers, Liesbeth Wytzes en andere auteurs maakten in de afgelopen jaren voor Elsevier vele interviews met zangeressen. Luister naar de wijsheden van Zweedse mezzosopraan Anna Sofie von Otter, proef de diepere inzichten van rock-'n-rollster Anouk. Lees wat Rita Reijs in een loopbaan van meer dan zestig jaar onderweg heeft meegemaakt, en laat de Friese Nynke Laverman uitleggen wat er nu zo opbeurend is aan de Portugese fado
Ter gelegenheid van deze nieuwe publicatie gaf Daniel Wayenberg een pianorecital in een volledig uitverkochte concertzaal in het Steinway Centrum in Alkmaar op zaterdag 13 februari 2010. Dit boek, een volledig herziene en aangevulde editie van het boek... Lees verder >>
Ter gelegenheid van deze nieuwe publicatie gaf Daniel Wayenberg een pianorecital in een volledig uitverkochte concertzaal in het Steinway Centrum in Alkmaar op zaterdag 13 februari 2010. Dit boek, een volledig herziene en aangevulde editie van het boek dat eerder over hem geschreven is, Daniel Wayenberg, 70 jaar concertpianist, werd aan hem overhandigd door de 8-jarige Juliette-Constance Riebeek, halve finaliste in het Steinway Pianoconcours, die zelf ook twee stukken speelde.Over het boek: In 1936 speelde een zevenjarige Daniel Wayenberg voor het eerst in het openbaar. Dat gebeurde op een diamanten bruiloft in Nice. Hij begeleidde toen zijn vioolspelende moeder en speelde zelf een pianowerk van De Falla. Het markeerde het begin van zijn carrière als concertpianist. Dat was in 2006 precies zeventig jaar geleden. Daarom verscheen eerder bij uitgeverij Gopher het boek Daniel Wayenberg 70 jaar concertpianist van Ben Daeter. In verband met Wayenbergs tachtigste verjaardag is deze herziene en aangevulde editie uitgebracht.Wayenbergs eerste pianoleraar was Ary Verhaar die de jonge Daniel een grondige muzikale opleiding gaf. Op zijn zeventiende ging Wayenberg naar Parijs om bij Marguerite Long te studeren. Het waren voor zijn muzikale vorming belangrijke jaren: hij werd een typisch Frans geschoolde pianist. De eerste successen had hij in Parijs. Daarna volgden de eerste tournees met als voorlopig hoogtepunt een optreden in Carnegie Hall in 1953.Wayenberg is een pianist met een breed repertoire dat niet alleen de klassieke en romantische componisten omvat, maar ook twintigste-eeuwse als Ravel, Dutilleux, Jolivet en Gershwin. Zijn vertolking van Rhapsodie in blue en het weinig gehoorde pianoconcert van Gershwin was indertijd een klasse apart en is nog steeds een moeilijk te overtreffen standaard. Voor de plaatopname kreeg hij dan ook een Grand Prix du Disque.Zijn grote repertoirekennis maakte hem tot de ideale invaller. Die taak heeft hij vele malen vervuld, soms bijna zonder enige voorbereidingstijd. Daniel Wayenberg heeft zich ondanks zijn successen als klassiek pianist nooit te min gevoeld zich ook op het terrein van de lichte muziek te begeven. Wie kent zijn optredens met de 'gevleugelde vrienden' prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Pim Jacobs en Louis van Dijk niet?Ben Daeter blikt in Daniel Wayenberg 80 jaar terug op zijn glansrijke jaren vol muzikale hoogtepunten. Hij portretteert Daniel niet alleen als een uitzonderlijk pianist -de enige Nederlandse pianist die internationaal is doorgebroken- maar ook als een diepgelovig mens die niettemin van het leven kan genieten en dol is op spelletjes. Zijn flipperduel met oud-minister Zalm is legendarisch geworden. Daeter laat familie, kennissen en de vele vrienden van Wayenberg veelvuldig aan het woord. Samen met de gesprekken die Daeter met Wayenberg heeft gevoerd, is er een informatief en amusant portret ontstaan van een van Nederlands grootste en markantste pianisten.Op verzoek van Wayenberg is het boek meer geworden dan een biografie alleen. Waar nodig worden uitstapjes gemaakt naar de muziekhistorie. Uiteraard is een boek over Wayenberg niet compleet zonder dat we hem zelf horen spelen. Daarom verschijnt met het boek een nieuwe cd waarop hij zijn gerijpte visie geeft op de Sonate op. 28 van Beethoven, de twee eerste ballades van Chopin en Boek II uit Iberia van Albéniz. Het zijn stuk voor stuk componisten waarmee Wayenberg een grote affiniteit heeft. Het zijn dan ook doorleefde en door een jarenlange concertpraktijk gelouterde uitvoeringen geworden.LET OP! De bijgesloten cd is identiek aan de cd die is bijgesloten bij de editie 'Daniel Wayenberg, 70 jaar concertpianist (boek + cd)'
Lieve André, mogen we een keertje komen luisteren als je met je orkest repeteert? Wat doe je overdag als je 's avonds een concert hebt? Is je orkest bij repetities in de studio net zo vrolijk als op het podium? Woon je echt in een kasteel? Hoe ziet het... Lees verder >>
Lieve André, mogen we een keertje komen luisteren als je met je orkest repeteert? Wat doe je overdag als je 's avonds een concert hebt? Is je orkest bij repetities in de studio net zo vrolijk als op het podium? Woon je echt in een kasteel? Hoe ziet het er backstage eigenlijk uit? Als ik heel goed studeer, mag ik dan misschien ooit meespelen in je orkest?Talloze vragen die fans, zowel grote als kleine, altijd weer aan André Rieu stellen. De tweeling Ramona en Rebecca droomt er al jaren van om de wereldberoemde violist in zijn kasteel te bezoeken. Ze willen dolgraag een orkestrepetitie meemaken en ze zijn heel nieuwsgierig naar wat er backstage allemaal gebeurt. Op een dag krijgen ze een e-mail die maakt dat hun dromen werkelijkheid worden…
Ter gelegenheid van zijn 150ste geboortejaar verschijnt een nieuwe Mahler biografie. Waarom duurde de erkenning van Mahler zo lang en wat maakt deze componist zo bijzonder? Wat was de speciale band die Mahler onderhield met Nederland? Op deze vragen en... Lees verder >>
Ter gelegenheid van zijn 150ste geboortejaar verschijnt een nieuwe Mahler biografie. Waarom duurde de erkenning van Mahler zo lang en wat maakt deze componist zo bijzonder? Wat was de speciale band die Mahler onderhield met Nederland? Op deze vragen en nog veel meer geeft Eveline Nikkels, Mahler-deskundige kenner en voorzitter van de Mahler stichting, antwoord. De muziek van Gustav Mahler – met name zijn machtige tien symfonieën – veroverde in de loop van de twintigste eeuw de gehele Westerse wereld en is nu een niet weg te denken onderdeel van het concertrepertoire. Uit Mahlers muziek spreekt een intense zoektocht naar het geluk en de frustratie en verbittering van het niet kunnen vinden. Hemelse visioenen wisselen af met helse vergezichten. Hiermee verklankt Mahler het algemeen onbehagen van het fin de siècle. Mahler lijkt op ieder van ons, want hij worstelt met vragen die ons allen bezighouden: over de zin van ons bestaan, leven en dood.
Dit boek bevat een schat aan informatie over Nederlands beroemdste altzangeres, Aafje Heynis. Naast een schets van haar leven en persoonlijkheid treft u een beeld aan van haar kunstenaarschap en interpretatiekunst vanuit musicologisch oogpunt bezien.... Lees verder >>
Dit boek bevat een schat aan informatie over Nederlands beroemdste altzangeres, Aafje Heynis. Naast een schets van haar leven en persoonlijkheid treft u een beeld aan van haar kunstenaarschap en interpretatiekunst vanuit musicologisch oogpunt bezien. Vervolgens halen een groot aantal collega's en leerlingen herinneringen op aan hun samenwerking en/of vriendschappelijk contact met Aafje. Hun zeer persoonlijke ontboezemingen vormen samen een genuanceerd en levendig portret in mozaïek van de geliefde zangeres. Aafje komt ook zelf aan het woord in een kleine bloemlezing van interviews, waartin zij zich op ontroerende en onthullende wijze uitspreekt over haar kunst en haar leven.
Dit boek over de laatste twintig jaar van het Koninklijk Concertgebouworkest beschrijft een periode die veel meer is dan een willekeurige episode uit de geschiedenis van een toporkest. Het beschrijft hoe bestuur, orkeststaf en musici hun KCO-dilemma... Lees verder >>
Dit boek over de laatste twintig jaar van het Koninklijk Concertgebouworkest beschrijft een periode die veel meer is dan een willekeurige episode uit de geschiedenis van een toporkest. Het beschrijft hoe bestuur, orkeststaf en musici hun KCO-dilemma aanpakten en oplosten.
Kees de Leeuw was vanaf het eerste moment dat hij een uitvoering van de door Paul van Kempen gedirigeerde zesde symfonie van Tsjaikovski had gehoord, getroffen door de klankschoonheid, detaillering, spanning en precisie in zijn uitvoering. Hij had, toch... Lees verder >>
Kees de Leeuw was vanaf het eerste moment dat hij een uitvoering van de door Paul van Kempen gedirigeerde zesde symfonie van Tsjaikovski had gehoord, getroffen door de klankschoonheid, detaillering, spanning en precisie in zijn uitvoering. Hij had, toch een groot liefhebber en geoefend luisteraar, zelden dergelijke imponerende uitvoeringen gehoord. Op cd was er destijds weinig van de hem toen volstrekt onbekende Van Kempen te koop maar wat er was, maakte op hem een onuitwisbare indruk. Ook de foto's van de man spraken hem aan, omdat er iets tragisch in zijn houding lag. Hij besloot zich in het leven van de in 1955 overleden Van Kempen te verdiepen. Van Kempen, geboren in Zoeterwoude bij Leiden in 1893, werd in 1932 Duitser van nationaliteit, één jaar voor de nazi's aan de macht kwamen. Tien jaar later werd hem het werken onmogelijk gemaakt door een nazi-leider in Dresden, waar hij een zeer succesvol dirigent was. In 1951, afstevenend op een nieuw hoogtepunt, werd hij in Amsterdam van het podium afgejaagd. Dit was een actie tegen zijn houding in de oorlog. Van Kempen zag zijn loopbaan wederom bedreigd en miste wellicht hierdoor de roem die hij anders had kunnen oogsten. Een leven met veel tegenslagen, terwijl hij feitelijk tot één van de beste dirigenten van Europa, en wellicht van de wereld, behoorde. Hierna is hij in de vergetelheid geraakt en dat is volgens Kees de Leeuw onterecht. En als hij wel ter sprake komt, is dat uitsluitend met betrekking tot zijn oorlogsverleden. Kees de Leeuw wil met deze biografie een compleet beeld geven van deze uiterst bekwame dirigent. Ook hij kan en wil het oorlogsverleden van Van Kempen niet uit de weg gaan, maar hij kijkt wel verder dan dat. Hij schetst een overtuigend beeld van een begaafd man. Het boek is duidelijk met veel plezier en grote liefde voor klassieke muziek geschreven.
Eensgezinde tweedracht beschrijft opkomst, bloei en neergang van de eerste vakorganisaties van kunstenaars in de enerverende periode van het fin de siècle tot na de Eerste Wereldoorlog. Niet eerder zijn oorsprong en wederwaardigheden van zelfstandige... Lees verder >>
Eensgezinde tweedracht beschrijft opkomst, bloei en neergang van de eerste vakorganisaties van kunstenaars in de enerverende periode van het fin de siècle tot na de Eerste Wereldoorlog. Niet eerder zijn oorsprong en wederwaardigheden van zelfstandige ‘muzikale vak-vereenigingen’ in Nederland systematisch onderzocht. Voorgeschiedenis, pioniersjaren en latere conflicten rond operagezelschappen, ensembles als het Concertgebouworkest en in de amusementssector worden in verband gebracht met professionalisering en specifieke belangen van musici, maar ook met bredere sociale en politieke gebeurtenissen rond de vorige eeuwwisseling.
Ontstond er onder ‘toonkunstenaars’ zoiets als klassenbesef, welke organisatieprincipes pasten zij toe en hoe was hun aanpak van de belangenbehartiging bij orkesten, operagezelschappen en onder zogenoemde ‘ambulanten’? Ook hun buitenissige verhouding tot de opkomende vakbeweging, politieke partijen als de SDAP en de verzuiling spelen een rol. Bovendien wordt in Eensgezinde tweedracht ruim aandacht besteed aan nu vrijwel vergeten, maar ooit controversiële en soms tragische pioniers onder de musici, die een eeuw geleden gestalte gaven aan hun idealen van solidariteit, organisatie en emancipatie.
De Amsterdamse historicus Florian Diepenbrock is sinds 1978 werkzaam in de kunsten als zakelijk leider, vakbondsbestuurder, docent kunstbeleid en theaterdirecteur.
De Spaanse pianist José Iturbi (1895-1980) was, naast Josef Hofmann, Vladimir Horowitz, Ignace Paderewski en Sergei Rachmaninov, één van de vijf belangrijkste pianisten uit de eerste helft van de 20e eeuw die de Verenigde Staten als werkterrein kozen.... Lees verder >>
De Spaanse pianist José Iturbi (1895-1980) was, naast Josef Hofmann, Vladimir Horowitz, Ignace Paderewski en Sergei Rachmaninov, één van de vijf belangrijkste pianisten uit de eerste helft van de 20e eeuw die de Verenigde Staten als werkterrein kozen. Hoewel Iturbi een enorme carrière maakte als pianist, dirigent, componist en Hollywood-acteur, is er weinig bekend over hem. Iturbi was de eerste klassieke muzikant die ooit een Gouden Plaat kreeg.
Waarom dit boek? Omdat ik halverwege de vorige eeuw zo'n grenzeloze bewondering heb gehad voor deze 3 grote artiesten - die niet zichzelf op de voorgrond plaatsen maar de componisten centraal stelden. Bij alle 3 kwam het recht uit hun hart. Ieder op hun... Lees verder >>
Waarom dit boek? Omdat ik halverwege de vorige eeuw zo'n grenzeloze bewondering heb gehad voor deze 3 grote artiesten - die niet zichzelf op de voorgrond plaatsen maar de componisten centraal stelden. Bij alle 3 kwam het recht uit hun hart. Ieder op hun eigen manier. Ik kon doordat ikzelf concertfluitiste ben geweest, zoveel uit mijn eigen leven terugvinden bij hen. En welk woord blijft dan het meest hangen? "Eenzaamheid" Dit is bij pianisten natuurlijk nog groter dan wanneer je als duo op stap gaat. Met zijn tweeën kan je relativeren, en lachen om de malle gevallen waarin je terecht komt. Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel - er zijn ook hoogtepunten die je in een ander beroep niet opeens tevoorschijn tovert. Moet eerlijk zeggen dat zowel Kathleen, Dinu met zijn vrienden, en ook ik soms niet bij kwamen van het lachten. Clara verwerkte het misschien anders, maar had zeker een verscholen gevoel voor humor. Kathleen en Dinu hebben een véél te korte carrière gekend. Clara heeft na een hele lange moeilijke levensloop op het eind van haar leven gelukkig nog grote successen mogen beleven. Wat ik nu zo zou hopen is dat jonge mensen die in deze tijd leven waar toch zoveel vervlakking plaats vindt - eens zouden beseffen dat er naast "pop" en een eigen tienertaal ook nog een hele andere wereld bestaat - geen gemakkelijke wereld maar wel één met diepgang. Ik stop want ik wil niet als een oude zeur overkomen. Ik zou zeggen… lees eens over deze 3 grootheden uit een voorbije tijd, artiesten die niet op eigen gewin uitwaren.
Ben Daeter blikt in Daniel Wayenberg, zeventig jaar concertpianist terug op zeventig glansrijke jaren vol muzikale hoogtepunten. Hij portretteert Daniel niet alleen als een uitzonderlijk pianist -de enige Nederlandse pianist die internationaal is... Lees verder >>
Ben Daeter blikt in Daniel Wayenberg, zeventig jaar concertpianist terug op zeventig glansrijke jaren vol muzikale hoogtepunten. Hij portretteert Daniel niet alleen als een uitzonderlijk pianist -de enige Nederlandse pianist die internationaal is doorgebroken- maar ook als een diepgelovig mens die niettemin van het leven kan genieten en dol is op spelletjes. Zijn flipperduel met minister Zalm is legendarisch geworden. Daeter laat familie, kennissen en de vele vrienden van Wayenberg veelvuldig aan het woord. Samen met de gesprekken die Daeter met Wayenberg heeft gevoerd, is er een informatief en, vanwege de vele anekdotes, tevens een amusant portret ontstaan van een van Nederlands grootste en markantste pianisten.
Op verzoek van Wayenberg is het boek meer geworden dan een biografie alleen. Waar nodig worden uitstapjes gemaakt naar de muziekhistorie. Uiteraard is een boek over Wayenberg niet compleet zonder dat we hem zelf horen spelen. Daarom verschijnt met het boek een nieuwe cd waarop hij zijn gerijpte visie geeft op de Sonate op. 28 van Beethoven, de twee eerste ballades van Chopin en Boek II uit Iberia van Albéniz. Het zijn stuk voor stuk componisten waarmee Wayenberg een grote affiniteit heeft. Het zijn dan ook doorleefde en door zeventig jaar concertpraktijk gelouterde uitvoeringen geworden.
Willem Noske (1918-1995) was een beroemd Nederlands violist. Afkomstig uit een zeer muzikaal geslacht ontwikkelde hij zich, dank zij een goede en strenge opleiding al jong tot een bekend en ook internationaal gewaardeerde solist. Van 1952-1980 was hij... Lees verder >>
Willem Noske (1918-1995) was een beroemd Nederlands violist. Afkomstig uit een zeer muzikaal geslacht ontwikkelde hij zich, dank zij een goede en strenge opleiding al jong tot een bekend en ook internationaal gewaardeerde solist. Van 1952-1980 was hij concertmeester van Nederlandse orkesten, waar van achttien jaar van het Residentieorkest. Ook trad hij op als kamermusicus in tal van combinaties. Daarnaast zette hij zich jarenlang in voor de Nederlandse muziekgeschiedenis en rekende af met de fabel dat ons land in de periode tussen Sweelinck en Diepenbrock geen componisten van belang zou hebben gehad. Door jarenlang intens speurwerk kwam hij tot een fameuze verzameling van tot dusver onbekende muziek uit genoemde periode. Hij combineerde in zijn persoon genialiteit en onmatigheid, was erg vriendelijk, maar kon ook erg onmogelijk zijn. Deze biografie, geschreven door een schoonzoon, is een pakhuis met een onafzienbare rij feiten. Zeer informatief, waarbij enige afstand en iets meer structuur geen kwaad hadden gekund. Met zwart-witfoto's en register.
Koormuziekwinkel
Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's Nu ook Koorreizen