Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Celluloid echo's. cinema kruist postmodernisme

Celluloid echo's. cinema kruist postmodernisme

van 24,90 voor 17,90

Verstraten, Peter
vanTilt, 2004, paperback, 288 p.
Nederlands
9789077503089

Wie herinnert zich niet de bijna te kleurrijke openingsscene van Blue Velvet? Felrode rozen, fluorescerende gele tulpen, een hagelwit hek, een brandweerauto met lachende en zwaaiende bemanning, een klaarover die kinderen helpt oversteken - en een man die het gras bij zijn kleinsteedse woning aan het sproeien is. Als hij plots neervalt, hapt een hond in slowmotion naar de in het luchtledige spuitende waterstraal. Daarna zoeft de camera op hoge snelheid door het gras en struint tussen de sprieten, om onder het groene gazon huiveringwekkend zwarte kevers te registreren.

'Postmoderne cinema' is nooit een bloeiende tak geweest binnen de filmwetenschap. Was het omdat de relatie tussen cinema en modernisme al moei-zaam was verlopen? Of was film door zijn hybride aard sowieso een postmodern medium, zodat slechts incidenteel titels werden besproken die 'postmoderner dan postmodern' waren? Misschien woog de erfenis van Fredric Jameson, die op het witte doek weinig meer ontwaarde dan een leeg ratjetoe aan retrostijlen, domweg te zwaar.

In een breed opgezette, innoverende studie vergelijkt Peter Verstraten de status aparte van cinema met andere media. Hij richt zich tegelijk op films die een levend bewijs zijn tegen Jamesons vooroordelen. Concepten als sciencefiction, seksualiteit, paranoia, ironie, pastiche en horror passeren de revue.

Verstraten gebruikt ze voor verrassende analyses van de films uit de afgelopen decennia. Blow-up en Blade Runner, Sleepless in Seattle en Brazil, Fight Club en Angel Heart: al deze meesterwerken en vele andere speelt hij tegen elkaar uit met een verbluffende kennis van zaken in een verhaal met de allure van een naslagwerk, dat elke liefhebber zal bekoren.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje