Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De Hartenjager. leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero

De Hartenjager. leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero

Rene van Stipriaan
Singel Uitgevers, 2018, hardcover, 360 p.
Nederlands
9789021409528

Het leven van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) was kort maar ongekend vruchtbaar. In nauwelijks acht jaar schreef hij honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Zijn kluchten, het blijspel Moortje en vooral de onweerstaanbare Spaanschen Brabander hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd.

Wie was Bredero? Het is een van de grote vragen van de Nederlandse literatuur. Over zijn leven is weinig bekend, zijn werk is heel concreet alledaags, maar tegelijkertijd ook raadselachtig. Hoe hield hij zich overeind in het van energie en spanning bruisende Amsterdam? In De hartenjager ontrafelt René van Stipriaan de mythen en mysteries rond een van de meest getalenteerde en vrijmoedige auteurs uit het Nederlandse taalgebied: zijn afkomst, zijn vriendschappen en liefdes, zijn enorme productiviteit en zijn plotselinge dood. Weinig is wat het lijkt.

Recensie(s)

Ter gelegenheid van de vierhonderdste sterfdag van de zeventiende-eeuwse dichter en toneelschrijver Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) verschijnt deze fraai uitgegeven biografie. De biograaf (1959) is literatuurhistoricus en kenner van de Gouden Eeuw en schreef onder andere het overzichtswerk 'Het volle leven' over de Nederlandse cultuur tijdens de Republiek. Nu richt hij de aandacht op Bredero en biedt vanuit diens leven en werk een venster op die boeiende periode. Het eerste gedeelte volgt de levenslijn van Bredero van zijn kinderjaren tot aan zijn dood. Het tweede gedeelte bestaat uit thematische essays over onder meer de komische en religieuze Bredero. De auteur gaat ook uitgebreid in op de vele misverstanden, vooroordelen en onjuiste interpretaties omtrent Bredero, over wie feitelijk weinig echt zeker is. Ook hij ontsnapt echter niet – ondanks alle voorgenomen voorzichtigheid – aan soms erg speculatieve veronderstellingen (bijvoorbeeld over Bredero's veronderstelde zelfmoord), die weliswaar in de tekst gerelativeerd worden, maar toch als beeld blijven hangen. Voorzien van literatuurlijst en register. Momenteel is geen andere recente biografie of grote studie over de grote en tegelijkertijd vrij onbekende dichter G.A. Bredero beschikbaar.

Danny Habets


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje