Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De toneelschrijver als theatermaker

De toneelschrijver als theatermaker

Moosmann, Daniela
IT&FB, 2007, paperback, 176 p.
Nederlands
9789064037047

Theaterauteurs schrijven hun stukken steeds vaker niet meer louter achter de computer of in de afzondering van hun zolderkamer. Ze halen overal en nergens hun ideeƫn, inspiratie en teksten vandaan en ontwikkelen hele nieuwe vormen om toneelstukken in directe samenwerking met de acteurs, regisseurs, vormgevers en dramaturgen te ontwikkelen. Zo schrijft de een op basis van interviews en gebruikt de ander improvisatiemateriaal van de spelers. Ze schrijven op en aan de rand van de theatervloer.

Net zoals theaterteksten in de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling hebben doorgemaakt, zo is er in het theater ook een ander schrijfproces ontstaan. Aan de hand van zeven hedendaagse gerenommeerde theaterauteurs wordt onderzocht welke schrijfstrategieƫn en -technieken de toneelschrijver als theatermaker kan hanteren tijdens het schrijfproces.

De toneelschrijver als theatermaker is het eerste deel van een serie uitgaven van het Lectoraat Theatrale Maakprocessen van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Doel van deze serie is om het maakproces op zo'n manier te beschrijven en theoretisch in kaart te brengen, dat theatermakers het direct praktisch kunnen gebruiken om inzichten in hun eigen maakproces te vergroten en zo teksten, voorstellingen en projecten nieuwe mogelijkheden en impulsen te geven.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje