Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De Theaterboekwinkel is tijdelijk gesloten.

Binnen de poorten- hoorspel

Binnen de poorten- hoorspel

hoorspel over de oorlogservaringen van Jules Schelvis

Jules Schelvis
Hoorspel Nu, 2018, CD,
Nederlands

De oorlogservaringen van Jules Schelvis (1921-2016). Een Joodse Amsterdammer die, wonder boven wonder, de concentratie- en vernietigingskampen overleefde.

De rest van zijn leven heeft hij gewijd aan het steeds maar weer opnieuw vertellen van zijn oorlogsverhaal.

Opdat alle Joden die niet terugkeerden nooit vergeten zullen worden.

Als een van de weinigen overleefde Jules Schelvis de oorlog en keerde terug naar Amsterdam. Jaren later begon hij te schrijven. Hij haalde de aantekeningen, die hij direct na zijn bevrijding had gemaakt, tevoorschijn en begon ze te ordenen. En mèt die aantekeningen kwamen ook de beelden terug. Overdag schreef hij over de oorlog, ’s nachts droomde hij ervan.

En dan droom ik. Dan droom ik dat we in een trein zitten en die trein die rijdt maar en die rijdt maar. We rijden door een vreemd grijs landschap. Over heel veel bruggen. Altijd maar die bruggen. En dan plotseling…een ontzettend gekraak en geschreeuw en gehuil en gekerm. De laatste brug stort in. De wagons tuimelen achter elkaar de rivier in. Als kinderen die een spelletje spelen. Iedereen verdrinkt…alleen…ik niet. Ik vlieg weg als een grote vogel.

De aantekeningen van net na de oorlog resulteerden in 1982 in zijn boek ‘Binnen de Poorten’, een minutieus verslag van de gebeurtenissen in de vijf oorlogsjaren.

Later maakten verhalenverteller Eric Borrias en theatermaker Gerard Evers van het boek een voorstelling, waarvoor Kees Swenne de muziek selecteerde en arrangeerde.

Die voorstelling vormt de basis voor dit hoorspel waarmee de stichting Hoorspel Nú, twee jaar na de dood van Jules Schelvis, de draad weer oppakt en op haar manier het verhaal doorvertelt.

Het hoorspel wordt omlijst met historische fragmenten en Joodse muziek.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje