Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De pioniers

De pioniers

interviews met 14 wegbereiders van de Nederlandse cinema

Hendriks, Annemiek | e.a
IT&FB, 2006, paperback, 141 p.
Nederlands
9789064036996

In De pioniers graaft de journalist Annemieke Hendriks naar de wortels van onze vaderlandse cinema. In veertien interviews vertellen insiders, variƫrend in leeftijd van 74 tot 102, over de ontwikkelingen in de Nederlandse film- en bioscoopwereld tot in de jaren zestig van de vorige eeuw. Tot de vroegste herinneringen behoren die van Theun de Vries, die al tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de film ging. De geschiedenis eindigt in de jaren zestig, het woelige tijdperk waarin Hella Haasse als filmkeurder de opkomst van seks op het witte doek voor de kiezen kreeg.

Niet alleen de acteurs Johan Heesters, Mary Dresselhuys en Leo de Hartogh komen aan het woord, met hun filmervaringen uit de jaren twintig en dertig. Ook mensen achter de schermen doen hun relaas, zoals de kleurrijke stuntman Hammy de Beukelaer en de inventieve grimeur Jules De Roovere, die beiden in de jaren vijftig pionierden.

Jan Blokker doet verslag van zijn controversiƫle ervaringen als filmcriticus en scenarioschrijver. En Paul Kijzer, Piet Meerburg en Dinie van Royen-Fontaine vertellen onthullende geschiedenissen uit het filmtheaterbedrijf. Spannende verhalen van achter de camera leveren Erik de Vries en Eddy van der Enden. En acteur/regisseur Kees Brusse geeft zijn dwarse blik op de naoorlogse filmwereld.

De pioniers in dit boek bieden een unieke kijk op een periode vol experimenten en vernieuwingen. Zonder hen is de Nederlandse film van nu ondenkbaar.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje