Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Componist van Hitler - Franz Lehar

Componist van Hitler - Franz Lehar

nu voor 8,95

Bosveld, Johan
Spectrum, 2013, paperback, 320 p.
Nederlands
9789000316069

Franz Lehár was een van de favoriete componisten van Hitler. Na een ontmoeting tussen de twee toonde Hitler zich een echte fan: hij beloofde zijn hand een tijd niet te wassen om de handafdruk van Lehár bij zich te houden. Lehár genoot van de aandacht en de verering van de nazi-bonzen. Er was echter één probleem: zijn vrouw Sophie was Joods.

Lehár heeft voor haar gestreden en is pal voor haar gaan staan. Hij heeft zijn invloed toegewend om Sophie in veiligheid te brengen. Met hulp van Goebbels heeft Lehár haar 'ere-ariër' weten te maken; het achterdeurtje waardoor de nazi's enkele Joden met rust lieten. Veel vrienden van Lehár waren echter ook Joods, waaronder zijn beste vriend en librettist, die tot aan zijn dood in het concentratiekamp bleef hopen op de hulp van zijn invloedrijke vriend. Voor hen sloot Lehár echter de ogen.

Johan Bosveld gaat op zoek naar de mens Lehár. Hoe kan een man zich laven aan de verering van de nazi's en ook zijn vrouw redden van hun moordzuchtige plannen, terwijl hij tegelijkertijd zijn vrienden wel ogenschijnlijk gevoelloos laat vallen? Bosveld schetst in een prachtige stijl deze tweespalt in een enkel persoon, de tegenstrijdigheid van deze kunstenaar, de componist die zijn tijdgenoten in vervoering kon brengen met zijn lichtvoetige muziek maar die ook een duistere kant lijkt te hebben.

Recensie(s)


Franz Lehár (1870-1948) was decennialang een gevierd componist van operettes waarvan ‘Die Lustige Witwe’ zonder twijfel de bekendste is. Toen de nazi’s aan de macht kwamen, leek het even gedaan met zijn glorie, maar al snel werd hij weer evenveel bejubeld als daarvoor. Dat dankte hij in grote mate aan Hitlers liefde voor zijn werk. Hij had er geen enkele moeite mee zich in dienst te stellen van de muzikale propaganda van de Nazi’s. Hij negeerde de Jodenvervolging volkomen. Zijn vrouw Sophie was ook joods, maar dankzij Hitler was zij verkoren tot ereariër en had zij dus niets meer te duchten. Zijn motto was: 'Ik leef als kunstenaar alleen voor mijn scheppingen en bemoei mij niet met politiek'. De auteur onderzoekt in thematische hoofdstukken Lehárs leven en geeft veel aandacht aan de politieke verwikkelingen in die tijd. Vooral de gevolgen van de Jodenvervolging komen uitgebreid aan de orde. Zijn conclusie is dat Lehár een egocentrische ijdeltuit was die geen hulp bood aan zijn vervolgde collega’s en moeiteloos zijn meesterwerken aanpaste aan de nieuwe antisemitische tijdgeest. Bevat een indrukwekkende literatuurlijst en diverse zwart-witte foto's.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje