Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Godfried Bomans

Godfried Bomans

4 dvd

Bomans, Godfried
2007, DVD box,
Nederlands

4dvd - 870 minuten

De veelzijdige Bomans - Met Bomans de wereld rond - Bomans en religie - Bomans in gesprek

De veelzijdige Bomans verhaalt over zijn jeugd en leven in Haarlem. Hij beschreef Haarlem als 'een stille stad, bewoond door mensen, die zich met ernst en toewijding op de volstrekte ledigheid toeleggen'. We zien unieke beelden gemaakt op de verjaardag van Lodewijk van Deyssel (waarschijnlijk 1947), een bezoek aan Godfried's werkkamer (1956), de oprichting van Teisterbant (1961), het bezoek van Bomans aan de Hoeksche Waard (1967) waar door kinderen een 'Erik dorp' gebouwd was, zijn letterlijk spraakmakende optredens in 'Hou je aan je woord' in de beginjaren 60, uitreiking van de Edisons in 1963 en interviews met Mies Bouwman in 1962 en '66. Uiteraard op deze DVD ook beelden van Godfried als sinterklaas (1967). Verder een gesprek met Elisabeth Andersen, zijn kijk op het schrijven van sprookjes, een debat over taalverandering en nog veel meer.

Met Bomans de wereld rond begint met de maiden flight van de KLM naar Tokyo in 1958 en bestaat verder uit programma's die gemaakt werden voor de NCRV televisie eind 1968. Bomans bezoekt emigranten in Canada, Mexico, Bangkok, Australie, Grand Rapids, Hongkong en Israel. Hij interviewt de emigranten, vertelt anekdotes en leest voor uit eigen werk. U hoort onder andere de verhalen 'De honderdjarige', 'Tante Jacoba' en 'De Brandweerman'. Een bijzonder programma werd zijn tussenstop op Hawaii waar een trailer gemaakt werd voor zijn aanstaande bezoek aan Australie. Hoewel Bomans hield van de huiselijkheid in intieme kring en de geborgenheid van Haarlem heeft hij toch elke reis die hem werd aangeboden steeds weer geaccepteerd. Bovengenoemde programma's getuigen daarvan.

Bomans en religie gaat over de zoektocht naar het geloof. De ouders van Godfried hadden ooit de hoop dat hij of jurist of kloosterling zou worden maar hij werd geen van beide. Hij werd een groot sprookjesverteller en een gevierd columnist. Wel was Godfried steeds begaan met de ontwikkelingen binnen het Christendom. Hij reist naar het Beloofde Land en bezoekt de plaatsen waar Christus is geweest. Het verdwijnen van het Rijke Roomse leven, de kerkafbraak in de jaren zestig, het gaat hem allemaal aan het hart. In het programma 'Stroomt er nog water in Rome' geeft Godfried zijn visie op het door hem aangetroffen Rome en de veranderingen binnen de Rooms Katholieke kerk. Als laatste onderdeel op deze DVD ziet u 'Bomans in Triplo' waarin Godfried zijn broer Arnold en zijn zuster Wally opzoekt en met hen filosofeert over het leven als kloosterling in het Rijke Roomse leven, dat daarna voorgoed voorbij lijkt te zijn.

Bomans in gesprek omvat de laatste levensjaren van Godfried Bomans. Hij vertelt over personen, zoals Kees Verwey en Charles Dickens. U ziet uit 1970, n.a.v. de schaakvierkamp, een interview met schaakgrootmeester Jan Hein Donner en uit 1971, uit het televisieprogramma 'Bomans in Gesprek', de afleveringen met Pater van Kilsdonk en Johnny Kraaykamp Sr. Plus het Belgische programma 'Een Hollander ontdekt Vlaanderen'. Uit Bomans' laatste periode zijn er beelden en een interview over Schiermonnikoog en uiteraard zijn verblijf op Rottumerplaat waar hij uiteindelijk ook met zichzelf in gesprek ging. Deze beelden worden aangevuld met amateuropnamen en radiogesprekken met Willem Ruis. Ook zijn legendarische zoektocht naar spoken is op deze DVD vastgelegd middels het programma 'Tussen hemel en aarde'. Als besluit is er aandacht voor het overlijden van Godfried Bomans in de vorm van een In memoriam en beelden van de begrafenis in Bloemendaal.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje