Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De schouwburg liep vol wanneer het ballet begon

De schouwburg liep vol wanneer het ballet begon

nu voor 7,50

Uitman, Hans
Theater Instituut Nederland, 2001, 192 p.
Nederlands
90-5860-132-3

In dit boek geeft Hans Uitman (1934-1999) een levendig, gedetailleerd en goed gedocumenteerd beeld van het ballet in de Schouwburg in Amsterdam tussen 1836 en 1861 - en dan in het bijzonder van de grote romantische balletten die van de Parijse Opéra en van het Londense Her Majesty's Theatre werden overgenomen. De kern van dit boek wordt gevormd door de beschrijving van twaalf hoogtepunten uit het romantische balletrepertoire dat in Amsterdam op de planken gebracht werd. Dit gebeurt met aandacht voor zowel de – in onze ogen vaak amusante – plots, als voor de uitvoeringen en de uitvoerenden. Dit alles is ingebed in een kleurrijke én informatieve geschiedenis van het negentiende-eeuwse theaterleven. Centraal staat de opmerkelijke figuur van de balletmeester Andries Voitus van Hamme, die van 1826 tot 1868 de scepter zwaaide over het Schouwburgballet. In een bijlage wordt een overzicht geboden van zijn fenomenale oeuvre: meer dan tweehonderd balletten die hij schiep of bewerkte.
De schouwburg liep vol wanneer het ballet begon is boeiend voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de theaterdans, maar ook voor wie belangstelling heeft voor de negentiende eeuw. Dit verhaal van de vergeten helden en heldinnen van het ballet en de producties die zij maakten of waarin zij optraden, werpt een kleine, maar scherpe lichtbundel op de cultuurgeschiedenis van het negentiende-eeuwse Nederland en Europa.
Deze uitgave vormt een aanvulling op Hans Uitmans eerdere publicatie Toen Parijse benen de Moerdijk passeerden, waarin de invloed van de Parijse boulevardtheaters op het Amsterdamse ballet tussen 1813 en 1868 centraal stond.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje