Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De Theaterboekwinkel is tijdelijk gesloten.

Peter Oosthoek

Peter Oosthoek

theatermaker

Knebel, Xandra
Theater Instituut Nederland, 2001, paperback, 148 p.
Nederlands
90-70892-62-6

Monografie over de toneelcarrière van de meester van de choreografische regie en voorvechter voor het oorspronkelijk Nederlandstalig toneel.

Dit is een monografie over de theatercarrière van Peter Oosthoek (1934), die in 1959 als eerste student van de Amsterdamse Toneelschool afstudeerde als acteur én regisseur. Na een aantal seizoenen bij de Nederlandse Comedie maakte hij in 1962 de overstap naar toneelgroep Studio. Daar raakte hij in de greep van het werken met oorspronkelijk Nederlandse toneelteksten. De mogelijkheid tot samenwerking met auteurs inspireerde hem dermate dat het Nederlands repertoire een van de speerpunten in zijn carrière werd.
Als artistiek leider van Toneelgroep Centrum ontwikkelde hij zich daarna tot één van de belangrijke theatermakers van zijn tijd. Hoogtepunten waren onder meer zijn regies van De smalle weg naar het verre noorden (1970), Kees de jongen (1970) en Een zeer bijzondere dag (1973). Oosthoeks voorstellingen werden en worden gekenmerkt door een uitgesproken ritmiek in tekst en beweging. Toen Oosthoek zich, na de opheffing van Centrum in 1987, verbond aan Toneelgroep Amsterdam, kreeg zijn acteurscarrière weer een nieuwe impuls. Peter Oosthoek is nog steeds actief. Momenteel geeft hij les aan de Toneelschool in Amsterdam en werkt hij als freelance regisseur bij onder andere Joop van den Ende Theaterproducties. Achter in deze uitgave bevindt zich een volledig repertoire-overzicht en register.
Peter Oosthoek, theatermaker is het vijfde deel uit de reeks Portretten van Nederlandse theatermakers. Na uitgebreid onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van al het materiaal dat zich in de collectie van het Theater Instituut Nederland bevindt, wordt in ieder deel steeds de loopbaan van een acteur, regisseur, decorontwerper, choreograaf enzovoort in kaart gebracht, beschreven en geanalyseerd. Theater Instituut Nederland levert hiermee een bijdrage aan de geschiedschrijving van het Nederlands theater, in al haar disciplines en facetten. Verder in deze serie: portretten van Elisabeth Andersen, Annemarie Prins, Henny Orri, Shireen Strooker, Annet Nieuwenhuijzen, Gérard Lemaître en Hans Croiset.

Peter Oosthoek, theatermaker is een uitgave van Theater Instituut Nederland en wordt naar de boekhandel gedistribueerd door A.J.G. Strengholt's Boeken.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje