Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De Theaterboekwinkel is tijdelijk gesloten.

Henny Orri - Actrice

Henny Orri - Actrice

nu voor € 5,-

Post, Paul
Theater Instituut Nederland, 2000, paperback, 136 p.
Nederlands
90-70892-59-6

Monografie over een theaterleven dat bijna zes decennia duurde

Deze monografie handelt over Henny Orri (1925) die in 1947 eindexamen deed aan de toneelschool in Amsterdam, waarna zij bij het Vrije Toneel van Cor Ruys werd gecontracteerd. Het boek volgt haar carrière met als hoogtepunten rollen in o.a. Een Bruid in de morgen (1955), De Meiden (1962), Elektra (1965), Saint Joan (1966) en Moeder Courage en haar kinderen (1973). In deze periode ontwikkelde ze zich van een verdienstelijk blijspelactrice tot een van Nederlands grootste toneelspeelsters. Ze ontving voor haar werk diverse onderscheidingen waaronder de Bronzen Bouwmeesterpenning (1960 en 1961), de nominatie actrice van het jaar (1963-1964) en de Colombina voor haar rol in Deuren (1977). Nadat Henny Orri in 1975 de overstap maakte van de gesubsidieerde naar de vrije sector speelde ze niet alleen meer in toneelstukken, maar ook in musicals en kleinkunstprogramma's en toonde daarmee haar veelzijdigheid. De kroon op haar werk was de Theo d'Or voor haar rol in Wings (1986).
Achter in deze uitgave bevindt zich een volledig repertoire-overzicht en register.

Henny Orri, actrice is het vierde deel uit de reeks Portretten van Nederlandse theatermakers. Na uitgebreid onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van al het materiaal dat zich in de collectie van het Theater Instituut Nederland bevindt, wordt in ieder deel steeds de loopbaan van een acteur, regisseur, decorontwerper, choreograaf enzovoort in kaart gebracht, beschreven en geanalyseerd. Theater Instituut Nederland levert hiermee een bijdrage aan de geschiedschrijving van het Nederlands theater, in al haar disciplines en facetten.
Verder in deze serie: portretten van Elisabeth Andersen, Annemarie Prins, Shireen Strooker, Peter Oosthoek, Annet Nieuwenhuijzen, Gérard Lemaître en Hans Croiset.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje