Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

De Theaterboekwinkel is tijdelijk gesloten.

Henk van Ulsen + DVD ( dagboek van een gek) Portret van een eigenzinnige theatermaker

Henk van Ulsen + DVD ( dagboek van een gek) Portret van een eigenzinnige theatermaker

Van 29,50 voor 9,95

Jungschleger, Ineke
Theater Instituut Nederland, 2008, paperback, 186 p.
Nederlands
9789089100160
Van 29,50 voor 9,95

In deze publicatie beschrijft Ineke Jungschleger een leven dat in het teken heeft gestaan van passie voor het theater en een nimmer aflatende zoektocht naar schoonheid. De mogelijkheid om te kiezen voor regisseurs en onderwerpen waarmee hij affiniteit had, leidde ertoe dat Van Ulsen een zeer persoonlijk stempel op zijn loopbaan heeft kunnen drukken. Zijn lijst van rollen verraadt een duidelijke voorkeur voor personages die zich aan de zelfkant van de maatschappij begeven. Het afwijkende, het buitengewone, het individuele, het eenzame zijn allemaal terugkerende facetten in de personages die Van Ulsen in het theater, op televisie en in film tot leven wekte.

De theatercarrière van acteur Henk van Ulsen werd in hoge mate bepaald door eigenzinnigheid. Nadat hij in 1949 cum laude afstudeerde aan de Amsterdamse Toneelschool kwam hij terecht in de geregelde structuur van het Nederlands toneelbestel, waarvan hij eigenlijk al van meet af aan wist dat hij er niet in paste. Hij keerde de wereld van langlopende contracten en vaste verbintenissen dan ook snel de rug toe, en koos in 1956 definitief, als een van de eersten van zijn generatie, voor een leven als freelance acteur.

Die ingrijpende stap is bepalend geweest voor een theaterleven dat nu al bijna zestig jaar duurt. Vanaf die tijd regisseerde hij in feite de loop van zijn eigen carrière, door zélf te bepalen met wie hij werkte en welke rollen hij wilde spelen. Ook de economische noodzaak van de freelancer leidde in het leven van Henk van Ulsen tot eigenwijze en soms nietsontziende keuzes. Zowel zakelijk als privé heeft hij zijn werk altijd boven alles laten prevaleren, wat ertoe heeft geleid dat de verbintenissen die hij aanging bijna altijd van beperkte duur waren: een uitgesproken solist...

Als journalist in hart en nieren, schetst Jungschleger, naar aanleiding van archiefonderzoek, vele gesprekken met Van Ulsen zelf en met een groot aantal mensen om hem heen, een portret dat rijk is aan kleur en tegenkleur, klank en tegenklank.

+ dvd : dagboek van een gek/ televisie adaptie


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje