Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Annet Nieuwenhuijzen - actrice

Annet Nieuwenhuijzen - actrice

nu voor € 3,50

Smith, Max
Theater Instituut Nderland, 2004, paperback, 150 p.
Nederlands
90-70892-70-7

Monografie over een van de grootste en veelzijdigste Nederlandse actrices van de twintigste eeuw

De droom van iedere amateur-toneelspeler, om op een goede dag te worden ‘ontdekt’ te worden en vervolgens een engagement te krijgen aan een gerenommeerd gezelschap, werd voor Annet Nieuwenhuijzen werkelijkheid. Bij de studententoneelvereniging werd zij ontdekt door actrice-regisseuse Elise Hoomans, die haar aanraadde om auditie te doen bij De Haagsche Comedie, waar ze direct werd aangenomen.
Gezegend met een duidelijk waarneembaar – en goed ontwikkelbaar – talent, maar zonder opleiding aan de Toneelschool, wist Nieuwenhuijzen zich in haar lange carrière op te werken tot een van de meest gelauwerde en veelzijdige actrices van ons land. Zij speelde bij belangrijke gezelschappen als De Haagsche Comedie, het Publiekstheater en Het Nationale Toneel, in de meest diverse rollen. Geen genre bleef haar gedurende die vijf decennia vreemd: zij excelleerde zowel in klassieke tragedies en komedies als in cabaret en musical.
Het grote publiek heeft Nieuwenhuijzen daarnaast in de loop der jaren regelmatig kunnen bewonderen in de bioscoop en op de televisie; haar rol als Guusje Bussink in Oud Geld zal veel televisiekijkers in het geheugen gegrift staan.

Aan de vooravond van haar 51e theaterseizoen – presenteerde de uitgeverij van Theater Instituut Nederland de monografie Annet Nieuwenhuijzen, actrice. In deze monografie geeft Max Smith een overzicht van Nieuwenhuijzens veelzijdige acteerprestaties en de ontwikkeling van haar indrukwekkende theatercarrière. Via tal van interessante verhalen schets Smith een treffend beeld van de actrice én de persoon Annet Nieuwenhuijzen en daarmee van een belangrijke periode in de naoorlogse Nederlandse theatergeschiedenis.

Annet Nieuwenhuijzen, actrice is het zesde deel uit de (vernieuwde) reeks ‘Portretten van Nederlandse theatermakers’. Na uitgebreid onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van het materiaal dat zich bevindt in de collectie van Theater Instituut Nederland en van aanvullende informatie die auteurs vergaren in gesprekken met de geportretteerden, wordt in ieder deel de loopbaan van een belangrijke speler in de naoorlogse Nederlandse theatergeschiedenis in kaart gebracht, beschreven en geanalyseerd. Theater Instituut Nederland levert hiermee een bijdrage aan de geschiedschrijving van het Nederlands theater, in al haar disciplines en facetten.
In deze reeks verschenen ook monografieën over Elisabeth Andersen, Annemarie Prins, Henny Orri, Shireen Strooker, Peter Oosthoek, Gérard Lemaître en Hans Croiset.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje