Sta je ook wel eens onder de douche te zingen, maar voor een groep mensen voel je je wat onwennig? Of is het gewoon nooit in je opgekomen dat je dit ook wel eens op een podium zou kunnen doen?
Veel volwassenen en kinderen zouden het leuk vinden om te... Lees verder >>
Sta je ook wel eens onder de douche te zingen, maar voor een groep mensen voel je je wat onwennig? Of is het gewoon nooit in je opgekomen dat je dit ook wel eens op een podium zou kunnen doen?
Veel volwassenen en kinderen zouden het leuk vinden om te acteren, zingen of nog onontdekte talenten te ontwikkelen en in een ongedwongen sfeer tot uiting te brengen. Ze zoeken enkel nog het steuntje in de rug hierbij.
Ben jij dat?
Ben jij die coach die anderen op weg helpt om hun podiumvrees te overwinnen, hun talenten te laten ontwikkelen, het spreken in het openbaar te vergemakkelijken? Dit boek helpt je hierbij. Je wordt een drama-coach! Voor je leerlingen, voor je theatergroep of start je eigen bedrijfje..
Kinderen zijn net acteurs: ze houden gewoon van spelen!
Maar op school is het meestal: 'Op je billen!' En thuis schuiven diezelfde billen toch ongemerkt richting smartphone of computer. Dat is jammer, want in hun hart houden kinderen nou juist zo van... Lees verder >>
Kinderen zijn net acteurs: ze houden gewoon van spelen!
Maar op school is het meestal: 'Op je billen!' En thuis schuiven diezelfde billen toch ongemerkt richting smartphone of computer. Dat is jammer, want in hun hart houden kinderen nou juist zo van doen...
Tijd voor wat actie dus! Dit boek, bedoeld voor kindercoaches, ouders en leerkrachten die wel behoefte hebben aan wat speelsheid voor hun kinderen, staat boordevol oefeningen uit de theaterwereld die kinderen helpen 'uit hun hoofd' te komen en weer maatjes te worden met hun eigen lijf.
Wat vertelt jouw lijf eigenlijk? Hoe kom je over? Sta je als een huis, of meer als een muis? Durf je mensen aan te kijken als je praat, of kijk je liever naar de grond? Laat je je stem klinken als een klok, of blijven je woorden steken in je mond?
Wat zou het fijn zijn als kinderen de taal van hun lijf (weer) leren kennen. Want uit ervaring weet ik dat je door lichaamsbewustzijn zelfvertrouwen krijgt, je je krachtig gaat voelen, weerbaar wordt en mensen je veel beter begrijpen!
Aan de hand van - vaak tragikomische - anekdotes en struggles uit mijn werkende leven verklap ik je in dit boek graag mijn tips en theateroefeningen die mij er altijd weer doorheen hebben gesleept en zet ik ze om in praktische tips voor kinderen. Tips voor thuis, voor op school - tips voor altijd!
Recensie(s)
Dit hartverwarmende boek gaat in op de grote impact die spelvormen kunnen hebben in geval van onzekerheid en angst bij kinderen. Spelvormen als handvatten om zelfvertrouwen te krijgen en beter in je vel te zitten. De auteur put uit eigen ervaring; ze is actrice, voelde zich op het toneel soms onzeker en had faalangst. Ze geeft en passant, op humoristische wijze, een inkijkje in de theaterwereld. Leren improviseren is van groot belang. De focus van het boek ligt op het ontwikkelen en gebruiken van de zintuigen, het belang van kijken, luisteren, ruiken en proeven om in contact te blijven met de ander en jezelf. Terug naar de magie van het leven. Een mooi tegenwicht wat betreft de praktijk van beeldschermen en immobiliteit. De tips vragen nauwelijks tijd en voorbereiding en zijn overal toepasbaar. Bijna onnadrukkelijk, dat is het mooie ervan, er wordt geen therapie bedreven. De auteur heeft een eigen praktijk als kindercoach (www.alles-stroomt.nl). De kleurentekeningen (oranje en blauw) zijn grappig en versterken de speelse sfeer van het boek. Met enkele gelinieerde pagina's voor eigen aantekeningen. Dit laagdrempelige, pedagogische handboek is bestemd voor leerkrachten, coaches en ouders. De spelvormen zijn zowel op school als thuis toepasbaar met kinderen van ca. 8 t/m 12 jaar.
‘Jij kan het ook!’ bevat meer dan 200 drama-opdrachten die direct toepasbaar zijn in dramalessen aan kinderen. Handig verdeeld in drie doelgroepen: 4-6 jarigen, 7-9 jarigen, 10-12 jarigen zodat de lesstof aansluit bij de leeftijd van de leerlingen.Lees verder >>
‘Jij kan het ook!’ bevat meer dan 200 drama-opdrachten die direct toepasbaar zijn in dramalessen aan kinderen. Handig verdeeld in drie doelgroepen: 4-6 jarigen, 7-9 jarigen, 10-12 jarigen zodat de lesstof aansluit bij de leeftijd van de leerlingen.
Per doelgroep is de lesstof onderverdeeld in gangbare thema’s. De (kern-)doelen voor drama in het primair onderwijs komen aan bod zodat leerkrachten direct aan de slag kunnen. Voor dramadocenten zorgt dit boek voor inspiratie in hun lespraktijk.
Het belang van drama hoeft niet te worden uitgelegd. Iedereen die met kinderen werkt weet het, ziet het en voelt het.
Met drama werken we aan heel veel sociale leerdoelen. Wat vaak vergeten wordt: drama kan het ook het middel zijn om iets anders te leren. Als er in een klas aan een thema wordt gewerkt: gebruik er ook eens een drama-opdracht voor. Dat is vaak veel leuker en doeltreffender. Daarom is dit boek opgedeeld in gangbare schoolthema’s: in korte lessen zodat het in de dagelijkse lespraktijk niet te veel tijd in beslag neemt.
Voor dramadocenten op jeugdtheaterscholen en brede scholen dient de lesstof als inspiratie voor hun eigen lespraktijk. Net even een andere aanpak van het bekende, nieuwe verhalen, teksten en muziek.
“Jij kan het ook!” bevat 72 volledige dramalessen, verdeeld in 8 thema’s per doelgroep met 3 lessen per thema.
In de lessen komen diverse drama-opdrachten voor: o.a. warming-ups, emoties, scènes maken en tekstgebruik. Iedere les heeft een drama-doel, iedere opdracht heeft een algemeen leerdoel en deze staan duidelijk aangegeven zodat de docent precies weet waar hij mee bezig is.
Bij het boek is een CD inbegrepen met speciaal gecomponeerde muziekstukken. Liedjes om op mee te spelen, ingesproken geleide fantasieën en sfeermuziek als ondersteuning van spelopdrachten. In het boek staat beschreven wanneer er muziek gebruikt kan worden bij een opdracht.
Boekformaat A5 -110 pagina's incl cd
A new title in the ever-growing, increasingly popular Drama Games series: another dip-in, flick-through, quick-fire resource book, packed with dozens of drama games that can be used in rehearsals. This latest book from acclaimed playwright, director, and... Lees verder >>
A new title in the ever-growing, increasingly popular Drama Games series: another dip-in, flick-through, quick-fire resource book, packed with dozens of drama games that can be used in rehearsals. This latest book from acclaimed playwright, director, and theater educator Jessica Swale is an invaluable resource for directors, teachers, students, and actors.
From the bestselling Drama Games series, this dip-in, flick-through, quick-fire resource book offers dozens of games to serve as a rich source of ideas and inspiration for all actors - and those teaching or directing them.This must-have companion is... Lees verder >>
From the bestselling Drama Games series, this dip-in, flick-through, quick-fire resource book offers dozens of games to serve as a rich source of ideas and inspiration for all actors - and those teaching or directing them.This must-have companion is divided into three sections, each focusing on a different aspect of the actor's process:Self provides methods to deepen relaxation, sharpen focus, boost energy, expand imagination and enable a company of actors to work collaboratively. Character suggests strategies to aid the process of transformation, encouraging actors to explore characteristics that are distinct from their own. And Text offers exercises to unlock the words, allowing free and imaginative work within the structure of a script, without losing specificityThe games range from solo explorations which can be performed alone, to ideas for pairs and group work - making them suitable for a wide variety of scenarios and requirements. Overall, the book will serve as an essential foundation for every actor's creativity, helping improve preparation, rehearsal and performance.'A mass of invaluable ideas for all ages and all types of actors, amateur or professional. It's hard to imagine anyone involved in theatre who wouldn't find it useful.' Richard Eyre, from his Foreword
Drama is een vast onderdeel van de Kennisbasis. Maar hoe geef je inspirerende dramalessen in het primair onderwijs? Zélf plezier hebben in drama is daarbij de eerste stap. Spelend leren en ontdekken biedt leerkrachten (in spe) actuele vaardigheden voor... Lees verder >>
Drama is een vast onderdeel van de Kennisbasis. Maar hoe geef je inspirerende dramalessen in het primair onderwijs? Zélf plezier hebben in drama is daarbij de eerste stap. Spelend leren en ontdekken biedt leerkrachten (in spe) actuele vaardigheden voor het inzetten van drama als activiteit, middel én doel. De gebruiker leert met theoretische en praktische inzichten een appel te doen op de natuurlijke aanleg voor drama en de creatieve ontwikkeling van ieder kind.
In het eerste deel van Spelend leren en ontdekken worden de algemene methodische en didactische theorie behandeld. In het tweede deel slaat het handboek een brug naar de lespraktijk met vele direct toepasbare handreikingen, zoals creatieve ontwikkeling, voorlezen en het organiseren van drama-activiteiten. Onderwerpen als 21e-eeuwse vaardigheden, culturele competenties, de ontwikkelingspsychologie van kinderen en de samenwerking met leergebieden als taal, geschiedenis en cultuureducatie maken dit boek een compleet en eigentijds naslagwerk. De koppeling tussen theorie en praktijk helpt studenten om zich systematisch en met plezier te bekwamen in het geven van dramalessen, zodat zij leerlingen al spelend kunnen laten leren en ontdekken. De bijbehorende website bevat video's, lesvoorbereidingsformulieren, bronnen voor verdieping en docentenmateriaal.
Voor wie Spelend leren en ontdekken is hét inspirerende handboek voor pabostudenten, studenten aan de docentenopleiding drama en leerkrachten in het basisonderwijs.
Over de auteur(s) Etje Heijdanus-de Boer was en Anouk van Nunen is docent dans en drama bij de Hogeschool InHolland. Beide auteurs zijn medeopstellers van de Kennisbasis Dans en Drama en schreven eerder DANS! Hans Boekel is docent drama en werkt als communicatieacteur en verzorgt nascholing van leerkrachten, Diane Carp is dramadocent en werkt als opleider/onderzoeker bij de master Kunsteducatie in Amsterdam en Petra van der Veer is docent cultuureducatie en drama bij de Marnix Academie.
Recensie(s)
Hedendaags, lijvig, goed ontsloten handboek over de functionele rol van drama binnen het basisonderwijs, specifiek bedoeld voor leerkrachten en pabo-studenten. Met als doel om kinderen effectief voor te bereiden op hun naderende rol binnen de huidige kennismaatschappij, waarin creatief, probleemoplossend denken en (gezamenlijk) handelen een must zijn. Het boek heeft een gedetailleerde inhoudsopgave, opgedeeld in een theoretisch en een praktisch gedeelte. De onderverdeling in heldere rubrieken en de cumulatieve samenvattingen per hoofdstuk maken het mogelijk om te 'surfen' door het geheel. Kleine iconen binnen de tekst verwijzen naar verdere online-informatie. Het gehanteerde vakjargon kan de leesbaarheid bemoeilijken. De bladspiegel wordt verlevendigd door onder meer toevoeging van foto's, opdrachten, tabellen en het werken met cursieve en gekleurde letters. Met trefwoordenregister
Improvisatietheater kan enorm helpen om een vrolijker, zelfverzekerder en losser mens te worden. Niet alleen op de toneelvloer, maar ook in het dagelijks leven. Daarnaast is impro gewoon heel erg leuk om te doen.'Zeg maar ja tegen theatersport en... Lees verder >>
Improvisatietheater kan enorm helpen om een vrolijker, zelfverzekerder en losser mens te worden. Niet alleen op de toneelvloer, maar ook in het dagelijks leven. Daarnaast is impro gewoon heel erg leuk om te doen.'Zeg maar ja tegen theatersport en improvisatietheater' behandelt de basisprincipes van theatersport, valkuilen van improviseren en enkele acteertechnieken. De auteur deelt haar ervaringen aan de hand van een persoonlijke queeste: zal ze haar angst voor het podium overwinnen? Haar persoonlijke zoektocht wordt afgewisseld door tien uitgebreide interviews met zeer ervaren spelers en docenten. Met hen sprak Margreet Feenstra onder andere over muzikale impro, stemgebruik, intimiteit en geweld op het podium en solo impro.Een boek voor voor wie de kracht van improviseren wil leren kennen voor het dagelijks leven, voor wie aan theatersport doet of wil gaan doen, en voor meer ervaren spelers die beter willen worden in impro.Margreet Feenstra (1968) beoefent sinds 2004 improvisatietheater: theatersport, clownerie, longform. Ze heeft hierin een opleiding en vele trainingen gevolgd. Eerder schreef ze de interviewbundels 'Dáárom wil ik geen kinderen!' en 'Samengestelde gezinnen'.
Een nieuw, zeer toegankelijk en verhelderend boek over acteren voor studenten, acteurs, regisseurs, dramaturgen en docenten theater
Dit is acteren gaat over het proces van de acteur die de vertaalslag maakt van geschreven rol naar bewogen personage.... Lees verder >>
Een nieuw, zeer toegankelijk en verhelderend boek over acteren voor studenten, acteurs, regisseurs, dramaturgen en docenten theater
Dit is acteren gaat over het proces van de acteur die de vertaalslag maakt van geschreven rol naar bewogen personage. De methode behandelt de drie domeinen handelen, spreken en verbeelden die de acteur tot zijn beschikking heeft om tot een personage te komen.
In het domein handelen maakt Steenbeek een uniek onderscheid tussen vijf type handelingen en legt hij stap-voor-stap uit hoe de stapeling en de weerstand van deze handelingen de opbouw vormen van het personage. Het aanleren en integreren van deze handelingen komt uitgebreid aan bod.
Spreken is het volgende domein, daarin wordt de functie van het spreken behandeld. Het gaat over het duiden van een situatie, het creëren van verstandhoudingen, contrasten, subtekst en andere onderwerpen.
Bij het domein verbeelden wordt onder meer ingegaan op: de empathie van het personage, het stellen van doelen, de inbeelding van een idee, in het moment zijn, plotstructuur, verschillende soorten personages en scènes en reflectie op de inhoud van een script of scenario.
Dit toegankelijke, verhelderende boek over acteren is niet alleen voor studenten, maar ook voor acteurs, regisseurs, docenten theater, dramaturgen en iedereen die met acteurs te maken heeft een waardevol naslagwerk dat inzicht geeft in het proces van de acteur.
Als docent theater houdt Jeroen Steenbeek zich in zijn dagelijkse praktijk bezig met de overdracht van vele acteertechnieken. Voor deze overdracht vraagt hij zich af wat de werking is van het acteren. Welk proces gaat erachter schuil en hoe kun je dit zo goed mogelijk aanleren? Hoe acteer je? Deze elementaire hoe-vraag naar het acteren en de antwoorden daarop, hebben geleid tot de totstandkoming van deze methode.
We horen het vaak. Onze tieners ontberen sociale vaardigheden en een aantal zou er baat bij hebben anders om te gaan met de eigen agressie. Dat constateren is één ding, er wat aan doen is hetgeen dramadocent René Koenegras drijft. Alweer 20... Lees verder >>
BOEK
We horen het vaak. Onze tieners ontberen sociale vaardigheden en een aantal zou er baat bij hebben anders om te gaan met de eigen agressie. Dat constateren is één ding, er wat aan doen is hetgeen dramadocent René Koenegras drijft. Alweer 20 jaar slaagt acteur Koenegras er met een even originele als vaak humoristische aanpak in tieners zichzelf te laten spelen in herkenbare situaties.
In het boek ‘Theater als Middel’ ontvouwt Koenegras hoe hij tieners, met welk leerniveau of culturele achtergrond dan ook, om te beginnen de speelvloer op krijgt (wat al een niet geringe prestatie is!) en vervolgens op speelse wijze bewust maakt van het eigen gedrag. In het eerste deel van het boek vertaalt René Koenegras ogenschijnlijk moeiteloos zijn eigen lessen als toneelspeler naar een andere wereld, die van de klassen in het voortgezet (en speciaal) onderwijs. De verhalen zijn doorspekt met eigen ervaringen zoals de training ‘beheersing van emoties’ die hij in opdracht van het O.M. ooit verzorgde als onderdeel van de taakstraf. Een van de deelnemers vertelt na een oefening stoer en bijna euforisch hoe hij ondanks herhaalde uitdagingen zijn tegenspeler niét geslagen heeft… Voor alle duidelijkheid: de methode ‘Theater als Middel’ is er niet op gericht scholieren te transformeren tot aardige toneelspelers. Het doel is het vergroten van sociale vaardigheden, omdat dit jongeren weerbaarder maakt in hun eigen omgeving en voor de toekomst. De vaardigheid die in alle lessen terugkomt, is de kunst van het samenspelen. of wel samenwerken.
Leerlingen ontdekken
de meerwaarde daarvan, zelfs als dit betekent dat de bestaande hiërarchie in de groep verstoord wordt. Het is wellicht daarom dat ‘Theater als Middel’ ook wel een schoolvoorbeeld van passend onderwijs wordt genoemd.
De grootste winst van het boek is dat de auteur in het vervolg van zijn boek een belangrijk deel van zijn speloefeningen op papier heeft gezet, voorzien van leermomenten en praktische tips, bruikbaar voor andere docenten en jongerenwerkers. Op een laagdrempelige wijze wordt gewerkt vanuit de belevingswereld van jongeren. Ook onderwerpen als ombuigen van homofoob gedrag, conflicten door verschil in culturele achtergronden en omgang met ongewenste intimiteiten worden niet geschuwd. Toch is het allerminst een zwaarmoedig boek. Koenegras weet als geen ander een ontspannen, hilarische sfeer op te bouwen waarbij tieners zich veilig voelen en vaak verrassend ontwapenend zijn. Die luchtige aanpak kenmerkt zijn werkwijze en gelukkig ook zijn manier van schrijven.
ROLLENSPEL:
In het boek wordt op diverse plaatsen gesproken over rollenspellen.
Als hulpmiddel voor een rollenspel heeft "Theater als Middel" een set dobbelstenen ontwikkeld met daarop allerhande begrippen, die gebruikt kunnen worden. Voor elk van de begrippen wie, wat, waar, waarmee, wanneer en waartoe zitten er twee dobbelstenen in het spel. Hierdoor zijn er 12 verschillende woorden per begrip beschikbaar. Door van elke kleur één dobbelsteen te nemen en die te gooien, kunnen er dus een welhaast oneindig aantal verschillende combinaties gevormd worden.
Ook kan er gewerkt worden met maar 5 of nog minder stenen. In het boek zijn voorbeelden te vinden van het werken met deze mogelijkheden.
Ele Flim geeft in dit boek inzicht in de mogelijkheden voor effectieve communicatie tussen auteur(s) en dramaturg/regisseur tijdens het werken aan een scenario voor televisiedrama of film.
Else Flim was in de jaren ’70 programmamaker Drama, Kunst-... Lees verder >>
Ele Flim geeft in dit boek inzicht in de mogelijkheden voor effectieve communicatie tussen auteur(s) en dramaturg/regisseur tijdens het werken aan een scenario voor televisiedrama of film.
Else Flim was in de jaren ’70 programmamaker Drama, Kunst- en Jeugdzaken ( Ncrv-Televisie). Zij produceerde o.a. Swiebertje, Orimoa, Pommetje Horlepiep, single plays zoals Ivanov, Andersen in Amsterdam, een internationale film over de schilder George Hendrik Breitner, documentaires over schrijvers en dichters en een maandelijks boekenprogramma. Ze studeerde parttime aan de Sociale Academie Amsterdam waar ze in 1982 de Bachelor Sociaal Cultureel Werk behaalde.
In 2016 verschijnt bij Uitgeverij International Theatre&Film Books het vakboek Take 2, Effectieve communicatie in het maakproces van televisiedrama en film. Ze schetst kort de historische achtergrond van dramaturgie, de ontwikkeling van dramaturgie voor televisiedrama in Nederland, maar de meeste aandacht is gericht op de (soms problematische) samenwerking tussen scenarioschrijver en dramaturg/script editor/creative producer. Take 2 biedt ook een communicatiemodel, een convenant en een overzicht van de gewenste houding tijdens het geven en ontvangen van kritiek
De traditionele sketch werd meer en meer vervangen door de monoloog. Waarom? Misschien omdat men gemakkelijker alleen oefent of omdat het succes dan maar naar één persoon gaat? Wie zal het zeggen. Maar de traditionele sketch biedt toch veel meer... Lees verder >>
De traditionele sketch werd meer en meer vervangen door de monoloog. Waarom? Misschien omdat men gemakkelijker alleen oefent of omdat het succes dan maar naar één persoon gaat? Wie zal het zeggen. Maar de traditionele sketch biedt toch veel meer mogelijkheden dan een monoloog, al kan men een sketch ook alleen spelen zoals grote cabaretiers dat al voordeden. Het is echter anders dan met twee. Mensen die een sketch spelen zijn komieken, geen cabaretiers. Een sketch eist ook veel meer mimiek. In dit boek vinden we niet alleen adviezen voor het spelen van sketches, maar ook talrijke voorbeelden die we kunnen terugvinden op Internet en die dus al voor het nodige plezier zorgen. Op die manier leren we de verschillende soorten sketches kennen aan de hand van de diverse soorten humor. Hoie stellen we een sketch samen, waar moeten we op letten en wat moeten we vermijden? De lange ervaring van de auteur, niet alleen als acteur maar vooral als komiek staat borg voor een degelijke dosis raadgevingen op dat gebied. Een sketch is een bijzondere vorm van humor. Hier staat geen cabaretier, geen acteur, geen clown, geen mimespeler... hier staat een pure komiek.
Een cursus of workshop over toneel is veel korter dan een opleiding drama. Er moet dus voor gezorgd worden dat in een kort tijdsbestek zoveel mogelijk facetten van het acteren aan bod komen, dus alles moet heel geconcentreerd worden gebracht. Het is... Lees verder >>
Een cursus of workshop over toneel is veel korter dan een opleiding drama. Er moet dus voor gezorgd worden dat in een kort tijdsbestek zoveel mogelijk facetten van het acteren aan bod komen, dus alles moet heel geconcentreerd worden gebracht. Het is niet gemakkelijk om in enkele uren tijd of in enkele uren per week aandacht te besteden aan alle facetten die aan bod komen tijdens het acteren. Wie fulltime een toneelopleiding volgt krijgt een zee van tijd om zich bezig te (zien) houden met lange opwarming, concentratieoefeningen en allerlei leuke spelletjes, maar in een kort tijdsbestek moeten de cursisten wegwijs worden gemaakt in de diverse onderdelen van het acteren en alles moet even aan bod komen. Dit is geen gemakkelijke opgave voor de lesgever, maar in dit boek vindt hij of zij beslist voldoende stof om de tijd die men heeft tot het uiterste nuttig te besteden. De auteur heeft het regelmatig over de drie-eenheid van het acteren: de stem, het lichaam en de mimiek, de drie items die de acteur ter beschikking staan om zich uit te drukken tegenover het publiek. Ieder van deze drie elementen afzonderlijk oefenen om ze tenslotte te combineren is het doel van dit werk.
Een handleiding met zaken waar een beginnende acteur, vooral amateur, moet op letten om zijn kwaliteit als acteur of actrice te verbeteren. Aan alle punten op het gebied van acteren wordt aandacht besteed en er worden tal van oefeningen gegeven. We maken... Lees verder >>
Een handleiding met zaken waar een beginnende acteur, vooral amateur, moet op letten om zijn kwaliteit als acteur of actrice te verbeteren. Aan alle punten op het gebied van acteren wordt aandacht besteed en er worden tal van oefeningen gegeven. We maken kennis met het omgaan met de tekst, de expressie van het gelaat (mimiek) en het lichaam met zijn ledematen. Daarnaast gaan we oefenen om deze kwaliteiten te verbeteren. Maar ook het acteren in de verschillende genres als klucht, blijspel of komedie, drama of thriller komt aan bod. In het kort maken we kennis met de clown en de mimespeler. U vindt talrijke voorbeelden en een korte samenvatting van hoe te acteren in de diverse genres. Een uitstekende handleiding voor iedere beginnende of zelfs gevorderde acteur in een amateurgezelschap, die geen professionele opleiding achter de rug heeft.
'Acteren is Easy' is een klein boekje over talentontwikkeling in het theater. Het behandelt de weg van de acteur en de belangrijkste stappen die een (beginnend) toneelspeler neemt op weg naar professioneel acteurschap. Het boekje is bedoeld voor de jonge... Lees verder >>
'Acteren is Easy' is een klein boekje over talentontwikkeling in het theater. Het behandelt de weg van de acteur en de belangrijkste stappen die een (beginnend) toneelspeler neemt op weg naar professioneel acteurschap. Het boekje is bedoeld voor de jonge acteurs, de theaterdocenten, spelcoaches en regisseurs die werken met talentvolle toneelspelers. Met 'Acteren is Easy' hoopt Jowin op een concrete wijze te inspireren, verduidelijken en aan te zetten tot reflectie.
Geef drama de plaats op school die het verdient Drama aangenaam biedt een praktijkgerichte aanpak om drama een plaats te geven op school. Deze methode is ontstaan uit de praktijk van een dramaconsulent, werkzaam bij Kunst Centraal, het steunpunt... Lees verder >>
Geef drama de plaats op school die het verdient Drama aangenaam biedt een praktijkgerichte aanpak om drama een plaats te geven op school. Deze methode is ontstaan uit de praktijk van een dramaconsulent, werkzaam bij Kunst Centraal, het steunpunt kunsteducatie voor de provincie Utrecht. De lessen zijn uitgevoerd op verschillende scholen. De uitgave bestaat uit maar liefst 112 volledige lessen die samenhang en een logische opbouw vertonen
Voor welke leerlingen is Drama aangenaam geschikt?De methode Drama aangenaam is ontwikkeld voor groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs. De lessen sluiten aan bij de verbeeldingswereld van de leerlingen. Zoals een goede dramales betaamt, zijn de leerlingen tijdens de lessen het grootste deel zelf actief bezig met het vak drama. De methode is er ook op gericht om leerkrachten inzicht te geven in het vak drama en materiaal te bieden voor goede dramalessen.
Waaruit bestaat Drama aangenaam?Drama aangenaam bestaat uit de volgende modules:Module 1: Basiswerkvormen drama – non-verbale werkvormenModule 2: Spelen met rollenModule 3: TaalspelenModule 4: Improviseren en presenteren
Module 1, 2 en 3 bevatten acht lessen per twee jaargroepen (1/2, 3/4, 5/6 en 7/8). Module 4 bevat vier lessen per twee jaargroepen en daarnaast drie voorbeeldlessen en lessuggesties gericht op het maken van presentaties.
Belangrijk bij dramaOmdat drama een discipline is met veel vrijheid is het juist nodig om met de leerlingen goede afspraken te maken. Een basisregel is dat de leerlingen in eerste instantie leren om de aandacht bij zichzelf te houden. Kunnen zij dit goed, dan is een volgende stap mogelijk, namelijk samenspel. Ook is het belangrijk dat je de ander niet stoort in zijn spel en respect te hebben voor elkaars spel. Drama wordt dan vast een succes! Drama wordt aangenaam
Complete leerlijn bestaande uit 4 mappen
In Boekman 100 buigt een keur aan specialisten zich over de vraag hoe en waar de kunstzinnige kiem tot bloei wordt gebracht. Hoe is het gesteld met de kunstzinnige oriëntatie in het basisonderwijs en waarom verzandt deze zo vaak in knutselen op de... Lees verder >>
In Boekman 100 buigt een keur aan specialisten zich over de vraag hoe en waar de kunstzinnige kiem tot bloei wordt gebracht. Hoe is het gesteld met de kunstzinnige oriëntatie in het basisonderwijs en waarom verzandt deze zo vaak in knutselen op de vrijdagmiddag? Waarom is er zo’n groot contrast in de manier waarop het kunstonderwijs op middelbare scholen vorm krijgt? Er is dringend behoefte aan een andere visie op onderwijs waarin creatief, onderzoekend en ontwerpend leren centraal staat. Dat sluit aan bij de 21ste-eeuwse vaardigheden, en de eisen van het kunstvakonderwijs. Naast overheden, publieke cultuurfondsen en het onderwijs, zijn er ook ontelbaar veel culturele instellingen en particulieren betrokken bij artistieke talentontwikkeling, een verbrokkeld maar zich dynamisch ontwikkelend landschap. De auteurs in Boekman 100 pleiten voor een cultuuromslag, waarbij de dynamiek in het kunstenlandschap wordt ondersteund door een integrale en consequente overheidsvisie.
nhoudsopgave:
Ineke van Hamersveld Artistieke talentontwikkeling, een verbrokkeld landschapRedactioneel
Artikelen
Juliette Walma van der MolenTalent is een kiemHoe kunnen leerkrachten talent bij kinderen ontdekken en ontwikkelen?
Ineke van HamersveldKunst in het hart van het basisonderwijsHet nieuwe Leerplankader kunstzinnige oriëntatie stelt het creatieve proces en doorlopende leerlijnen op school centraal
Alex de VriesVan school afBeeldend kunstenaars in spe leren het vak vooral in de praktijk
Ocker van MunsterHet recht op kunstbeoefening en culturele ontwikkelingDe overheid moet zich blijven bemoeien met buitenschoolse kunstbeoefening, ondanks de bezuinigingen
Ineke van Hamersveld en Kim van der MeulenEen wereld apartMiddelbare en vervolgscholen moeten hun kunstonderwijs beter op elkaar aansluiten
Marleen Stikker‘Wat ik doe, begrijp ik’Het creatieve proces moet het uitgangspunt zijn voor de leeromgeving. Het Fablab komt daaraan tegemoet
Agnes EllingVerantwoord faciliteren en selecterenWat hebben twee decennia investeren in topsport opgeleverd? En kan de kunstsector hiervan leren?
Gabriëlle van LakwijkJonge theatertalenten maken vlieguren
Klaas KnooihuizenIs er leven na een talentenjacht?Kunnen jonge theatertalenten zich nog ontwik kelen nu productiehuizen verdwijnen?
Ineke van HamersveldArtistiek toptalent:oefenen, oefenen, oefenen?Interview met Remy Rikers Talent staat of valt met herkennen, stimuleren en oefenen
Reportages
Peter Zunneberg‘Of er een bloem opengaat’
Marielle HendriksToegangspoort tot muzikale magie
Peter ZunnebergTalent voorbereiden op kunstvakopleiding
Hilde KleinOp spitzen door het danstraject
Lisa van WoersemExperimenteren bij Kunstbende
Bea RosHoger reiken
Jack van der LedenLiterair productiehuis wil keurmerk bieden
Bea RosVan passie tot beroep
André NuchelmansBrabants toptalent krijgt speelruimte
Marie-Louise SmolenaarsSpin Off slaat brug tussen urban dance en theater
Vierde Boekmanlezing
Cas SmithuijsenWaarom Halina Reijn Avignon bereist, niet Stadskanaal
Dossier
Koen van Eijck en Peter van der ZantNiet onder de korenmaatJonge talenten in de kunsten vier jaar gevolgd
Jack van der LedenArtistieke talentontwikkeling, 2009-2014
Uitgelicht
Forum
Victor van de VenNederland danceland: het succesverhaal van pragmatisch idealisme en zelfredzame netwerken
Boekbesprekingen
André NuchelmansoverLudo SimonsTe boek! Over boeken en boekenmensen
Arnold WitteoverClaartje WesselinkKunstenaars van de Kultuurkamer: geschiedenis en herinnering
Cas SmithuijsenoverThea DerksReinbert de Leeuw: mens of melodie
Pieter HoexumoverHans den Hartog JagerHet streven: kan hedendaagse kunst de wereld verbeteren?
Speel je Wijs - Woordenschat geeft woordenschatontwikkeling voor jonge kinderen op een speelse manier een stevige impuls. Wie veel woorden kent, kan gemakkelijker leren en een grote woordkennis is dan ook verbonden met schoolsucces. In dit boek vind... Lees verder >>
Speel je Wijs - Woordenschat geeft woordenschatontwikkeling voor jonge kinderen op een speelse manier een stevige impuls. Wie veel woorden kent, kan gemakkelijker leren en een grote woordkennis is dan ook verbonden met schoolsucces. In dit boek vind je praktische tips en inspirerende lesideeën om kinderen op elk niveau te ondersteunen in het uitbreiden van hun woordenschat.Het ontwikkelen van woordenschat is bij uitstek geschikt om te combineren met drama en spel. Spelen is taalbeleving; een effectieve manier om woordenschatontwikkeling te stimuleren. Je begrijpt woorden beter als je ze daadwerkelijk beleeft omdat je niet alleen je hoofd gebruikt, maar je hele lijf. Dat activeert meerdere delen in je hersenen en daardoor onthoud je ze beter.Sanne Bruinsma maakte praatplaten rond thematische woordgroepen die tot de verbeelding spreken; kinderen kunnen erbij wegdromen en fantaseren en dit zal aanleiding zijn tot veel gespreksstof. Speel je Wijs - Woordenschat vormt een brug tussen kunst en cognitie. Het is geschreven voor iedereen die jonge kinderen actief en op een creatieve manier wil ondersteunen en stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling; leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, remedial teachers, dramadocenten, taaldocenten en logopedisten.• woordenschatontwikkeling, spelontwikkeling en didactiek• 100 spelvormen voor woordenschatverwerving• 200 praatplaten met 200 drama- en spelopdrachten• zowel los als in samenhang met methodes inzetbaar• aanvullend werkmateriaal op www.speeljewijs.vangorcum.nlIrma Smegen (1970) is dramadocent en leerkracht basisonderwijs. Ze geeft trainingen over woordenschatontwikkeling en de combinatiemogelijkheden met drama en spel. Daarnaast geeft ze les op de pabo’s van Stenden en is lid van de kenniskring van het lectoraat ‘Early Childhood’. Internationaal is Irma actief in kunsteducatieve programma’s.
Het boek is ook los verkrijgbaar
This book, written by dancer and acting coack Machteld Hauer, draws on decades of personal research and experience as a coach and teacher. It explores the influence and function of thought in acting. It questions familiar notions from the past, embraces... Lees verder >>
This book, written by dancer and acting coack Machteld Hauer, draws on decades of personal research and experience as a coach and teacher. It explores the influence and function of thought in acting. It questions familiar notions from the past, embraces recent scientific, developments, it offers concrete ideas and practial advice based on the inspiring and provocative thoughts of others and it shares the results of her own empiric research.
A book full of questions and answers which in sensing and questioning hands will transform into specific and workable tools.
If acting is your passion, this is your handlaguage (Actor Rutger Hauer)
Theorie en praktijk van het Participatief Drama. Inclusief 175 oefeningen om met groepen op de vloer te werken
Dit boek is een handleiding met:TipsPraktijkvoorbeeldenOverwegingen175 oefeningen om op de vloer metgroepen te... Lees verder >>
Theorie en praktijk van het Participatief Drama. Inclusief 175 oefeningen om met groepen op de vloer te werken
Dit boek is een handleiding met:TipsPraktijkvoorbeeldenOverwegingen175 oefeningen om op de vloer metgroepen te werkenontstaansgeschiedenisfilosofie van Participatief Dramatheorie van de methodiek
Koormuziekwinkel
Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's Nu ook Koorreizen