Ton Ouwehand is een enorme liefhebber van het werk van Harry Bannink, de man die de muziek bij duizenden liedjes van grootheden als Annie M.G. Schmidt, Michel van der Plas, Eli Asser en Willem Wilmink componeerde. Die meer dan vijfhonderd keer als... Lees verder >>
Ton Ouwehand is een enorme liefhebber van het werk van Harry Bannink, de man die de muziek bij duizenden liedjes van grootheden als Annie M.G. Schmidt, Michel van der Plas, Eli Asser en Willem Wilmink componeerde. Die meer dan vijfhonderd keer als pianist het podium deelde met Wim Sonneveld. Die elke keer bij De film van ome Willem vertelde dat een broodje poep vies was. In dit boek, Niemand zo aardig als hij – deel 1, verkent Ton Ouwehand de bronnen van zijn eigen fascinatie voor het werk van Bannink. Hij zoekt naar de muzikale sporen die de componist in Enschede en Twente heeft achtergelaten. Een rode draad in dit eerste deel is het verhaal over het geworstel met de Harry Banninkstraat in Enschede. Op speelse wijze komt de persoonlijke strijd van de auteur voor een échte, representatieve Harry Banninkstraat in beeld. Tal van muzikanten en kleinkunstenaars uit stad en ommelanden passeren de revue.
Deel 2 van Niemand zo aardig als hij verschijnt in september 2017. Daarin richt Ton Ouwehand zijn blik op de landelijke betekenis van Bannink. Hij speurt naar de zichtbare en onzichtbare tekenen van diens nalatenschap en ondervraagt kenners en liefhebbers van Banninks werk zoals Aart Staartjes, Henny Vrienten, Joost Prinsen, Loes Luca, Joop van den Ende, Ivo de Wijs, Flip van Duijn (de zoon van Annie M.G. Schmidt) en vele anderen.
In het 50ste Geboortejaar van Neerlands Hoop verschijnt deze unieke verzamelbox over Neerlands Hoop en na Neerlands Hoop; absurdistisch cabaret van Bram Vermeulen en Freek de Jonge.
Vraag aan Freek de Jonge wanneer zijn professionele theatercarrière... Lees verder >>
In het 50ste Geboortejaar van Neerlands Hoop verschijnt deze unieke verzamelbox over Neerlands Hoop en na Neerlands Hoop; absurdistisch cabaret van Bram Vermeulen en Freek de Jonge.
Vraag aan Freek de Jonge wanneer zijn professionele theatercarrière begon en hij antwoordt: 'Op 8 november 1968.' Die vrijdagavond neemt Neerlands Hoop in Bange Dagen deel aan cabaretfestival Cameretten. Neerlands Hoop, bestaande uit Freek de Jonge en Bram Vermeulen, wordt alom geprezen, maar wint niet. Toch betekende het een vliegende start voor het duo en in de twaalf jaar dat ze samenspelen (vanaf 1977 worden ze bijgestaan door Jan de Hont) maken ze vijf theatershows. Door hun sportmentaliteit (Bram was profvolleyballer), hun absurdistisch cabaret waarmee ze zich afzetten tegen de gevestigde orde en hun politieke betrokkenheid (Actie Argentinië) maken ze zich al vlug geliefd.
In het vijftigste geboortejaar van Neerlands Hoop verschijnt een unieke verzamelbox. De box bevat drie boeken: over Neerlands Hoop, ná Neerlands Hoop en een songbook met alle liedteksten, negen dvd's gevuld met de theatershows, de tv-programma's waarin Neerlands Hoop optrad en ter aanvulling tal van onbekende registraties. Een EP en drie cd's met de mooiste liedjes.
Adele Bloemendaal (1933-2017) was een meisje uit de Amsterdamse Jordaan dat niet wist wat ze wilde worden. Even speelde ze toneel, tot haar eerste man haar in 1954 opeens meenam naar Amerika – en ze zo voor het eerst contractbreuk pleegde.
Adele Bloemendaal (1933-2017) was een meisje uit de Amsterdamse Jordaan dat niet wist wat ze wilde worden. Even speelde ze toneel, tot haar eerste man haar in 1954 opeens meenam naar Amerika – en ze zo voor het eerst contractbreuk pleegde.
Drie jaar later kwam ze gescheiden terug. Ze hertrouwde met Donald Jones, een van de eerste zwarte artiesten in Nederland, speelde weer toneel, verscheen op televisie en zong carnavalsnummers voor het geld en het repertoire van de beste tekstdichters, waar ze nog het meeste genot aan ontleende. Zo groeide ze uit tot een echte vedette met veel verschillende gezichten.Maar als haar shows eenmaal op poten stonden, liet ze het menigmaal afweten, greep ze naar de fles en verzon ze ziektes als excuus voor haar afwezigheid.
Adèle. Uit het rijke leven van Adèle Bloemendaal laat een intrigerende vrouw, die tegelijk stout en stijlvol kon zijn, in al haar facetten zien. Met originele citaten uit de brieven die ze in de jaren vijftig uit Amerika naar huis stuurde. En met levendige herinneringen van vrienden, vriendinnen en vijanden, collegae en minnaars.
'Ik viel als een blok voor haar. Ik was verliefd.' – Henk van der Meijden
'Ook als Adèle half achterover hing aan de bar van een café, was ze nog een stoer wijf.' – Hans Dorrestijn
"Reikhalzend verlangen' van Freek de Jonge: tussen braafheid en bravoure.
De jonge, gevoelige Freek leeft in een wereld vol tegenstellingen. Tussen zijn redderende, aanwezige moeder en zijn zachtmoedige, afwezige vader. Tussen Karel Appel en Anton... Lees verder >>
"Reikhalzend verlangen' van Freek de Jonge: tussen braafheid en bravoure.
De jonge, gevoelige Freek leeft in een wereld vol tegenstellingen. Tussen zijn redderende, aanwezige moeder en zijn zachtmoedige, afwezige vader. Tussen Karel Appel en Anton Pieck. Tussen de rock-'n-roll van Bill Haley en uit het hoofd te leren Bijbelverhalen. Tussen het opvolgen van zijn domineesvader en de roeping voor het toneel.
"Reikhalzend verlangen' bevat "Zaansch Veem', het debuut van Freek de Jonge uit 1987, alsmede een aantal andere verhalen uit die tijd.Reikhalzend verlangen vormt deel 2 van zijn memoires.
Deel 1 – de jaren in Friesland, staat gepland voor najaar 2018
Deel 3 – in Zeeland, verschijnt voorjaar 2019
Deel 4 – in Amsterdam, verschijnt in 2019 ter gelegenheid van Freek de Jonge's 75ste verjaardag
Alle delen zijn los te lezen.
Een unieke uitgave met tekst en muziek van Jules de Corte. De pianisten Bert van den Brink en Bram Strijbis maakten transcripties van 52 stukken van Jules de Corte (1924-1996), deels op basis van door De Corte zelf op de computer ingespeelde... Lees verder >>
Een unieke uitgave met tekst en muziek van Jules de Corte. De pianisten Bert van den Brink en Bram Strijbis maakten transcripties van 52 stukken van Jules de Corte (1924-1996), deels op basis van door De Corte zelf op de computer ingespeelde begeleidingen. Bert van den Brink schreef daarbij een verhelderende tekst over de uniciteit van De Cortes werk.
De notatie voor piano is aangevuld met akkoordsymbolen zodat het werk voor allerlei instrumentalisten alsmede voor minder gevorderde pianisten toegankelijk is gemaakt.
Het boek ( A4 formaat) bevat de volgende liedjes:Als ik in de hemel komAls je overmorgen oud bentArme gezelBonke, bonkeCarlijntjeDe duivel en JohanDe enkelingDe krekel en de mierDe leugenDe lollige broekDe onbekendeDe poortDe torenDe vijfde meiDe vogelsDe wekroepDe woordenGeachte priestersHandenHeleneHet duiveltje van HohHet feest dat nooit gevierd werdHet land van de toekomstHet liedje van de windHonger en gewerenIk zou weleens willen wetenIllusieJan Willem Janszoon BerkemaatJaren heb ik al gezongenJawelJe vous aimeKerstlied door het hele jaarKleine AnitaLiedje voor de hopelozenMariskaMater et magistraMeneer NNMijn zeemansliedNaar, dom jongetjeOm half acht 's morgensOngelofelijk onbedrevenOom JanOp vleugelsHet porseleinen vogeltjeRomeo en JulioSeizoenenTen dageToen ik naakt wasVoor de lui daar tusseninWie in Nederland wil zingenZe weten niet wat ze doenZeven kippen
Harry Bannink, toonzetter
Hommage aan een geniale liedjesmaker
In dit boek vertellen liefhebbers, kenners en beroemdheden waarom ze de muziek van Harry Bannink zo mooi vinden. Hoe ze zich hem en zijn werk herinneren. Jenny Arean vindt dat er een... Lees verder >>
Harry Bannink, toonzetter
Hommage aan een geniale liedjesmaker
In dit boek vertellen liefhebbers, kenners en beroemdheden waarom ze de muziek van Harry Bannink zo mooi vinden. Hoe ze zich hem en zijn werk herinneren. Jenny Arean vindt dat er een fontein naar hem genoemd moet worden. Wieteke van Dort zegt dat Harry even geniaal is als de fameuze Amerikaanse liedjesmakers Rogers & Hart. Claudia de Breij schrijft in haar voorwoord: 'Wie zich in Harry Bannink verdiept, kan alleen nog maar spreken in superlatieven.'
Auteur Ton Ouwehand beschouwt Bannink niet alleen als de beste componist die ons land heeft voortgebracht, maar ook als de meest productieve en veelzijdige.
Harry Bannink (1929-1999) is de man die de muziek bij duizenden teksten van grootheden als Annie M.G. Schmidt, Hans Dorrestijn en Willem Wilmink componeerde. In zijn eerste boek over 'Bannink, Niemand zo aardig als hij' (2017), vertelt Ton Ouwehand waarom er nog een boek over de componist moest komen - dit boek. In Harry Bannink, toonzetter plaatst hij hem in landelijk perspectief, in zijn tijd, en onderzoekt hij zijn manier van werken. Ouwehand bespreekt de invloed en creativiteit van de componist met mensen als Aart Staartjes, Henny Vrienten, Joost Prinsen, Willem Nijholt, Joop van den Ende, Ivo de Wijs, Wobke Wilmink en Eli Asser. Resultaat: dit boek over Harry's werk. Eindelijk gerechtigheid!
Wim Sonneveld is van grote invloed geweest op de Nederlandse theater- en liedcultuur. Zijn vriend, vormgever en tekstschrijver Friso Wiegersma, was beeldbepalend voor Sonnevelds carrière. In de zevenentwintig jaar dat zij een relatie hadden waren ze... Lees verder >>
Wim Sonneveld is van grote invloed geweest op de Nederlandse theater- en liedcultuur. Zijn vriend, vormgever en tekstschrijver Friso Wiegersma, was beeldbepalend voor Sonnevelds carrière. In de zevenentwintig jaar dat zij een relatie hadden waren ze veel onderweg en schreven ze elkaar met grote regelmaat brieven vanuit plaatsen als Parijs, New York, Madrid, Suriname, Curaçao en vanuit het filmmekka Hollywood waar Wim Sonneveld rond 1956 zijn geluk als internationaal filmacteur beproefde.
De briefwisseling tussen de geliefden is onlangs gevonden in de nalatenschap van Friso Wiegersma en werd nooit eerder gepubliceerd. Uit de brieven blijkt een enorme gretigheid, een groot cultureel ontwaken van twee jonge mannen die midden in het leven staan.
Wiegersma kon zichzelf verliezen in tekeningen en persoonlijke werkstukjes voor intimi. Voor Sonneveld maakte hij geregeld liefdevolle tekeningen of collages waarin hij zichzelf als de loensende "Friepel' opvoert. Naast de briefwisseling is ook een aantal van deze unieke tekeningen teruggevonden. In Niemand dan wij zijn de brieven en tekeningen samengebracht, zorgvuldig bezorgd, ingeleid en van voetnoten voorzien.Niemand dan wij geeft een ongekend intieme inkijk in deze intense liefdes- en werkrelatie.
Wim Sonneveld (1917-1974) behoort tot een van de grootste artiesten die Nederland ooit gekend heeft. Zijn liedjes en conferences zijn nog altijd geliefd. Met schilder, ontwerper en liedtekstschrijver Friso Wiegersma (1925-2006) had Wim Sonneveld van 1947 tot zijn overlijden in 1974 een intense liefdes- en werkrelatie. Het was Friso Wiegersma die vrijwel alle Sonneveldproducties vormgaf. Nadat Wim Sonneveld hem vroeg om eens een liedtekst te schrijven ontstonden bovendien klassiekers als "Nikkelen Nelis', "Josefien', "Moeder, ik wil bij de revue' en natuurlijk "Het dorp'.
"Veel van wat ik in deze biografie heb gelezen is nieuw voor mij. Sylvester Hoogmoed heeft niet alleen recht gedaan aan het bijzondere leven van Ramses, maar ook aan zijn enorme talenten: de prachtige elpees, de onvergetelijke optredens, de... Lees verder >>
"Veel van wat ik in deze biografie heb gelezen is nieuw voor mij. Sylvester Hoogmoed heeft niet alleen recht gedaan aan het bijzondere leven van Ramses, maar ook aan zijn enorme talenten: de prachtige elpees, de onvergetelijke optredens, de indrukwekkende rollen." Liesbeth ListWie wordt niet door weemoed overvallen en wie hoort niet direct Ramses Shaffy"s doorleefde stem bij "Sammy, kijk omhoog Sammy", "Laat me" of "Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder"?Als zoon van de Egyptische consul in Parijs en een excentrieke Poolse dame had het leven van Ramses Shaffy (1933-2009) een on-Nederlandse allure. De getalenteerde acteur en chansonnier baande zich op onstuimige wijze een weg door Amsterdam met zijn luide lach en overrompelende charmes. Maar het was niet "alles vrolijkheid". Vaak lag de eenzaamheid op de loer, de melancholie en later de drang naar de fles. We zien wel! is een zorgvuldige levensbeschrijving van de persoon Ramses Shaffy, maar ook van de artiest. Dat maakt dit boek interessant voor zowel bewonderaars van Shaffy, als voor degenen die geïnteresseerd zijn in theatergeschiedenis en in het naoorlogse Amsterdam. Bovenal zal na het lezen van We zien wel! de indruk achterblijven van een prachtige, inspirerende en kleurrijke levenskunstenaar. Sylvester Hoogmoed is politicoloog. Hij schrijft als freelancejournalist voor onder meer De Groene Amsterdammer en presenteert een chansonprogramma bij de Concertzender. Voor deze biografie interviewde hij Ramses Shaffy"s naasten, vrienden, ex-minnaars, buurtgenoten, medestamgasten en coryfeeen uit de vaderlandse chanson- en toneelwereld.
Niemand vertelt je hoe te leven. Als je kinderen krijgt staan er boekhandels vol opvoedboeken tot je beschikking, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe om te gaan met liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen?... Lees verder >>
Niemand vertelt je hoe te leven. Als je kinderen krijgt staan er boekhandels vol opvoedboeken tot je beschikking, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe om te gaan met liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen? Claudia de Breij (net 40) worstelt met deze vragen en gaat te rade bij een groep wijze mannen en vrouwen. Zij vertellen hoe zíj de dingen hebben aangepakt. Claudia de Breij trekt daar honderd levenslessen uit, en stopt daar ook een paar van haarzelf - en haar kapper - bij.
Recensie(s)
Een goed geschreven, mooi vormgegeven en relativerend boek, waarin onderwerpen als werk, kinderen, liefde, seks, leven en dood – kundig verweven – de revue passeren. De constatering dat je na je 24ste nauwelijks nog advies van iemand krijgt, vormt de basis van het boek. De levensfilosofie van Denker des Vaderlands René Gude (1957-2015) is een bron van inspiratie voor de auteur. Les één: ga vooral bij anderen te rade. De gerijpte kijk, zoals die uit de 'levenslessen' van de flink geleefd hebbende geïnterviewden naar voren komt, verrast en inspireert. Blijf bezig, lijkt de belangrijkste boodschap. De openhartige antwoorden van onder anderen Willeke Alberti, Anne-Wil Blankers, Paul van Vliet en Nico ter Linden vormen samen de meetlat waarlangs de auteur haar eigen ervaringen legt. Ervaringen die humorvol en herkenbaar beschreven worden, een enkele keer misschien iets te veel op snel effect gericht. Hanneke Groenteman levert de titel van het boek, afkomstig uit een verhaal uit de joodse traditie. Freelance journaliste en levenspartner Jessica Geel fungeerde als 'procesbewaker' bij de interviews.
Mylou Frencken interviewt in Leven in het lied 25 bekende en minder bekende liedschrijvers, cabaretiers en theaterzangers over hun mooiste lied. Met Brigitte Kaandorp, Youp van ’t Hek, Claudia de Breij, Paul van Vliet en vele anderen. Het boek bevat... Lees verder >>
Mylou Frencken interviewt in Leven in het lied 25 bekende en minder bekende liedschrijvers, cabaretiers en theaterzangers over hun mooiste lied. Met Brigitte Kaandorp, Youp van ’t Hek, Claudia de Breij, Paul van Vliet en vele anderen. Het boek bevat een cd met de liedjes.
'Zo niet de beste dan toch meest veelzijdige songsmid van ons land' - OOR 'Vertalingen Rot beter dan origineel' - Volkskrant 'Guru van het vertalen' - AD 'Zo goed kan een Nederlandse tekst dus klinken' - NRC 'Een van de beste zo niet de beste... Lees verder >>
'Zo niet de beste dan toch meest veelzijdige songsmid van ons land' - OOR 'Vertalingen Rot beter dan origineel' - Volkskrant 'Guru van het vertalen' - AD 'Zo goed kan een Nederlandse tekst dus klinken' - NRC 'Een van de beste zo niet de beste liedvertaler van ons land' - Telegraaf 'Een van de meest interessante figuren uit de Nederlandstalige popmuziek' - popinstituut
Herinneringen in woord en geluid aan Willem Wilmink. De belangstelling voor dichter Willem Wilmink luwt niet, zelfs niet na zijn dood. Er zit een melancholieke toon in het werk van Wilmink die nog altijd aanspreekt. Door zijn autobiografie, zijn... Lees verder >>
Herinneringen in woord en geluid aan Willem Wilmink. De belangstelling voor dichter Willem Wilmink luwt niet, zelfs niet na zijn dood. Er zit een melancholieke toon in het werk van Wilmink die nog altijd aanspreekt. Door zijn autobiografie, zijn verzamelde brieven en biografie weten we veel over hem. Maar er is nog meer. Zijn vriend Jacques Klöters – die een student van Wilmink was aan de Universiteit van Amsterdam, een collega op de Akademie voor Kleinkunst en zijn liedjes zong als lid van cabaretgroep Don Quishocking – heeft zijn herinneringen aan de gesprekken en interviews die hij met Wilmink had, opgetekend in Visite uit de hemel. Zo kan er nu een prachtig werk verschijnen waarin we visite uit de hemel krijgen, want Wilmink schuift dicht aan, we horen hem vertellen en liedjes zingen alsof hij bij ons op visite is. En dat is hij ook. Audioresearcher Piet Tullenaar dook de archieven van de omroepen in en vond er onbekende opnamen van Wilmink: veelal interviews waarin hij zijn liedjes zong op eigen melodieën of op simpele versies van de composities van Harry Bannink, door zichzelf begeleid op accordeon. Te horen op bijgevoegde cd’s.
EXCLUSIEVE GETUIGENIS VAN TOON HERMANS' LEVEN DOOR GABY EN GITHA HERMANS
Als sluitstuk in de viering van 100 jaar Toon verschijnt dit genereuze fotoboek, dat het leven van Toon Hermans weergeeft in... Lees verder >>
"TOON HERMANS
Album van een zoon
Gaby Hermans
EXCLUSIEVE GETUIGENIS VAN TOON HERMANS' LEVEN DOOR GABY EN GITHA HERMANS
Als sluitstuk in de viering van 100 jaar Toon verschijnt dit genereuze fotoboek, dat het leven van Toon Hermans weergeeft in woord en beeld: aan de hand van tientallen foto's van zoon Gaby, een keuze uit het familiealbum van de bekende cabaretier en een persoonlijke tekst van kleindochter Githa.
Gaby Hermans, de jongste zoon van Toon Hermans en diens geliefde Rietje, ontwikkelde zich tot fotograaf en documenteerde voor diverse opdrachtgevers het leven van zijn vader op het podium. Daarnaast fotografeerde hij zijn familie ook ontzettend veel thuis. De familie Hermans woonde jaren samen onder één dak. Het gezin verhuisde meer dan twintig keer in Nederland om uiteindelijk
weer thuis te komen in Sittard. "
In dit komische boek, boordevol grappen en moppen, gaan kinderen samen met cartoonfiguur André van Duin op een spannende zoektocht naar de Bron van de Lach. Genietend van de fratsen van André ontmoeten ze de meest vreemde figuren en beroemde komieken... Lees verder >>
In dit komische boek, boordevol grappen en moppen, gaan kinderen samen met cartoonfiguur André van Duin op een spannende zoektocht naar de Bron van de Lach. Genietend van de fratsen van André ontmoeten ze de meest vreemde figuren en beroemde komieken en gaan ze tapdansend door Hollywood. Bestudeer de 11 tips voor als je komiek wilt worden en lees de weetjes over o.a. Charlie Chaplin en Laurel & Hardy. Een collector’s item voor iedereen die van lachen houdt.
Teksten en "partituren" van de 100 mooiste liedjes van Toon. De bladmuziek betreft: eenvoudige muzieklijn + gitaarakkoorden + teksten
OVER HET BOEK
De liedjes van Toon Hermans behoren tot zijn meest tijdloze repertoire. Van liefdesliedjes tot... Lees verder >>
Teksten en "partituren" van de 100 mooiste liedjes van Toon. De bladmuziek betreft: eenvoudige muzieklijn + gitaarakkoorden + teksten
OVER HET BOEK
De liedjes van Toon Hermans behoren tot zijn meest tijdloze repertoire. Van liefdesliedjes tot carnavalshits, ze blijven ontroeren of blij maken. En ze kunnen door jong en oud nog steeds met veel plezier worden gespeeld en gezongen. Deze bundel bevat de teksten, de melodielijn en het akkoordenschema van de honderd mooiste liedjes van Toon, met klassiekers als Méditerranée, 24 rozen, Lente me, Altijd zal ik van je houden, Café Biljart, Mien waar is m'n feestneus...
'Bij veel liedjes van Toon Hermans hoort het woord "toevallig". Zo schreef hij het beroemde Méditerranée toen hij een strakblauwe affiche zag hangen in het donkere treinstation van Antwerpen met daarop Me-di-terra-née... De letters kwamen tot leven en de melodie druppelde noot voor noot zijn hoofd binnen. Toen hij zijn orkestleider, die naast hem zat, de melodie voorzong, was het lied geboren en hij maakte het thuis in alle rust af.'
Maurice Hermans
OVER : TOON HERMANS
Toon Hermans (1916-2000) was een van de grootste theaterpersoonlijkheden van Nederland en Vlaanderen. Zijn one-manshows en zijn tijdloze liedjes en gedichten blijven mensen ontroeren en gelukkig maken.
Al zijn hele leven lang denkt Jeroen van Merwijk na. Hij denkt na over het leven, hij denkt na over de dood, de liefde, over de natuur in al haar boeiende facetten, over zijn medemensen en hij denkt na over het heerlijke land waarin hij nu al zestig jaar... Lees verder >>
Al zijn hele leven lang denkt Jeroen van Merwijk na. Hij denkt na over het leven, hij denkt na over de dood, de liefde, over de natuur in al haar boeiende facetten, over zijn medemensen en hij denkt na over het heerlijke land waarin hij nu al zestig jaar mag wonen en werken. Al dat denken vond zijn neerslag in een kleine duizend columns, driehonderd sketches voor radio en tv en enige honderden liederen. In dit boek bundelt hij zijn beste liedteksten, sketches en columns. Aan de hand van twaalf departementen vormt de grootste denker zijn eigen zakenkabinet, en schetst hij een ernstig, eerlijk en hilarisch beeld van Nederland, dat hij zag veranderen van een sociaaldemocratie tot een maatschappij waarin de marktwerking en het individu centraal staan. Het mooiste land ter wereld. Er is een land dat altijd zeurt En steeds op zeker speelt Een land waar nooit echt iets gebeurt Een land dat zich verveelt Vervelië Vervelië Een grote lange sleur Vervelië Vervelië Stelt altijd weer teleur En toch toch houd ik van dat land Al is het nog zo saai Niet flamboyant maar protestant Niet elegant maar taai Al is dat land ook nog zo stug Geen zonnetje in huis Ik keer er altijd weer terug Want daar voel ik mij thuis
Onder de titel Een Goed Verhaal brengt NostalgieNet voorgelezen verhalen op tv. Cabaretier en acteur Erik van Muiswinkel leest de verhalen voor en treedt hiermee in de tv-traditie van Simon Carmiggelt. Vanaf 1965 tot 1987 las deze schrijver/columnist... Lees verder >>
Onder de titel Een Goed Verhaal brengt NostalgieNet voorgelezen verhalen op tv. Cabaretier en acteur Erik van Muiswinkel leest de verhalen voor en treedt hiermee in de tv-traditie van Simon Carmiggelt. Vanaf 1965 tot 1987 las deze schrijver/columnist voor de VARA honderden van zijn in Het Parool verschenen Kronkels voor: dagelijkse cursiefjes over het leven van alledag in Amsterdam. De verhalen op NostalgieNet heeft Van Muiswinkel zelf geselecteerd. Een Goed Verhaal bevat onder andere ‘Kerststress’ van Joep van Deudekom, ‘Jonge Meiden’ van Ischa Meijer en ‘Kent u die uitdrukking’ van Dominee Gremdaat.
Met verhalen van: C. Buddingh’, Jules Deelder, Joep van Deudekom, Johnny van Doorn, Umberto Eco, Rudy Kousbroek, Ischa Meijer, Justus van Oel, Karel van het Reve en Peter van Straaten.
Op 2 augustus 2003 overleed Willem Wilmink, 66 jaar oud. Hij liet een oeuvre na dat al tientallen jaren volwassenen en kinderen heeft ontroerd en geënthousiasmeerd: verhalen, toneelstukken, bloemlezingen, vertalingen, liedjes en gedichten.Vooral de... Lees verder >>
Op 2 augustus 2003 overleed Willem Wilmink, 66 jaar oud. Hij liet een oeuvre na dat al tientallen jaren volwassenen en kinderen heeft ontroerd en geënthousiasmeerd: verhalen, toneelstukken, bloemlezingen, vertalingen, liedjes en gedichten.Vooral de liedjes en gedichten van Wilmink hebben grote invloed gehad. In 1986 en 1995 werden zijn gedichten gebundeld. Ruim een jaar na zijn dood verscheen een complete editie in twee delen. Het succes van deze Verzamelde liedjes en gedichten was zo groot, dat het werk al spoedig uitverkocht raakte.Op veler verzoek verschijnen de Verzamelde liedjes en gedichten nu opnieuw, ditmaal in een kloeke uitgave in één band. Het resultaat is een aantrekkelijke uitgave waarin de liefhebber van Wilminks werk naar hartenlust kan bladeren en oude en nieuwe ontdekkingen kan doen.Wilminks volstrekt unieke, ontwapenende, humoristische manier van schrijven heeft ervoor gezorgd dat hij in de loop der jaren een groot publiek voor zich heeft gewonnen. De Verzamelde liedjes en gedichten zijn dan ook bestemd voor jong en oud.'Kriskras schoot ik door het boek, net zo lang tot ik alles had gezien. Toen keek ik op en zag dat het donker was geworden buiten en dat ik dus urenlang moest hebben gelezen. Dat was mij bij een boek van verzen nog nooit overkomen, en al zeker niet binnen de muren van de universiteit.' Guus Middag, NRC Handelsblad'Niet alleen is méér verzameld dan ooit tevoren - ook gelegenheidsrijmen, vertalingen, en de ruim twintig teksten die hij in zijn laatste levensjaar maakte en die nu voor het eerst worden gepubliceerd -, maar even typerend, instructief en grappig zijn de zestig pagina's met toelichtingen die in Wilminks nalatenschap werden aangetroffen.' Arjan Peters, de Volkskrant
De zinnen zijn altijd puntgaaf. De woorden kloppen, ze staan op de juiste plek en ze zijn nooit saai of voorspelbaar. En mocht het juiste woord nog niet bestaan, dan wordt het door Drs. P verzonnen. Het verplicht zeslettergrepige woord in de versvorm... Lees verder >>
De zinnen zijn altijd puntgaaf. De woorden kloppen, ze staan op de juiste plek en ze zijn nooit saai of voorspelbaar. En mocht het juiste woord nog niet bestaan, dan wordt het door Drs. P verzonnen. Het verplicht zeslettergrepige woord in de versvorm ollekebolleke leent zich daar uitstekend voor (mensheidontluisterend, onwaarheidslievender, pedofiliefdesdrift), maar ook een rijmwoord op ‘herfst’ kan gewoon uitgevonden worden: ‘De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst – Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst.’ Het werk van Drs. P is verrassend, vol fantasie, bizarre wendingen en gruwelijkheden. Hij is in staat een vraagteken een geloofwaardig gevoelsleven te geven en schetst hoe een mondiale melaatsheidepidemie het begin kan zijn van wereldvrede. Drs. P laat een indrukwekkend en omvangrijk oeuvre na. Deze bloemlezing streeft ernaar een goed overzicht te geven van zijn werk, met zowel aandacht voor de klassiekers als voor minder bekende stukken. Steeds is zijn originele geest te herkennen, vol droge humor en verbeeldingskracht. Of het onderwerp nu triviaal is of verheven, avontuurlijk of alledaags, Drs. P vindt er de juiste woorden voor. Het is een genot om je onder te dompelen in dit bonte universum.
Koormuziekwinkel
Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's Nu ook Koorreizen