Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Een kleurrijke parade - de scenografie van Nicolaas Wijnberg

Een kleurrijke parade - de scenografie van Nicolaas Wijnberg

nu voor 7,50

Pelt, Joke van
Theater Instituut Nederland, 2008, paperback, 104 p.
Nederlands
978-90-70892-89-0

De kleurrijke geschiedenis van een van Nederlands meest bepalende scenografen van de twintigste eeuw - in woord en beeld!

Schilder, graficus, tekenaar, beeldhouwer, illustrator en schrijver - uit deze simpele opsomming blijkt glashelder de grote veelzijdigheid waarop beeldend kunstenaar Nicolaas Wijnberg zich mocht beroepen. En daarmee houdt de schier oneindige reikwijdte van zijn talent niet op: bij het grote publiek werd Wijnberg immers vooral bekend om zijn theatervormgeving.

Nadat hij in 1945 zijn eerste ontwerpen voor het theater maakte zou Wijnberg in de vier daarop volgende decennia een cruciale bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de theatervormgeving in Nederland. Niet in de laatste plaats omdat hij in die veertig jaar intensief samenwerkte met de belangrijkste theatermakers en choreografen van ons land, en veel meer aan voorstellingen bijdroeg dan alleen een decor- of kostuumontwerp. Nicolaas Wijnberg maakte nooit zomaar een ontwerp: hij creëerde theatrale ruimtes die aan regisseurs de gelegenheid bood om hun regiedroom te realiseren, en waarmee hij aan de acteurs en dansers een scala aan mogelijkheden (en soms onmogelijkheden) leverde om op het scherpst van de snede hun prestatie te leveren.

In Een kleurrijke parade - de scenografie van Nicolaas Wijnberg schetst Joke van Pelt een boeiend en helder beeld van Wijnbergs theaterwerk, en van de ontwikkelingen die hem tot een van de belangrijkste theatervormgevers van het twintigste-eeuwse Nederland maakte. Een boeiende geschiedenis in woord én beeld - want door de meer dan zestig (voornamelijk fullcolour) afbeeldingen wordt eens te meer duidelijk hoe kleurrijk de parade van Nicolaas Wijnbergs theatrale fantasie was.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje