Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Dramatisch drieluik | Pirandello

Dramatisch drieluik | Pirandello

Zes personages.. | Ieder op zijn manier | Vanavond improviseren wij

Luigi Pirandello
Papieren Tijger, 2017, paperback, 248 p.
Nederlands
9789067283250

Luigi Pirandello (1867-1936) omschreef drie van zijn toneelstukken als "theater in het theater". Hierin balanceert hij voortdurend op de grens tussen spel en werkelijkheid.

In het eerste stuk, 'Zes personages op zoek naar een schrijver', snakken zes wel gecreëerde, maar niet voltooide, toneelfiguren ernaar om verder ontwikkeld te worden, en gaan op zoek naar een mogelijkheid om zich te ontplooien.

In 'Ieder op zijn manier' komen een actrice en een baron terecht in een pijnlijke situatie. Pirandello maakt van deze pijnlijke situatie een toneelstuk, waarin verschillende personen, ieder op hun eigen manier, op de situatie reageren.

In het derde stuk van het drieluik, 'Vanavond improviseren wij', verklaart Pirandello: een mens verandert aan de lopende band en moet uiteindelijk sterven. Een kunstwerk echter is onsterfelijk omdat het voltooid is en dus nooit meer kan veranderen.

Recensie(s)

Nobelprijswinnaar (in 1934) Pirandello (1867-1936) schreef gedurende het interbellum poëzie, romans en toneelstukken. Centraal in zijn werken staat het zoeken naar de identiteit: je bent niet zomaar wie je bent, maar je bestaat uit meerdere persoonlijkheden. Zijn avant-garde toneel blijft de interesse uitlokken van moderne toneelgezelschappen. In dit boek de vertaling van drie toneelwerken, waarvan vooral 'Zes personages op zoek naar een schrijver' (1921) nog regelmatig op de planken komt. Pirandello keert de situatie om: het is niet de auteur die zijn personages zoekt, maar de personages die op zoek gaan naar een auteur die hen verder kan ontwikkelen. Theater en realiteit, fictie en werkelijkheid lopen voortdurend door elkaar. In 'Ieder op zijn manier' (1924) zitten een baron en een actrice in de zaal om te zien wat Pirandello met hun personages gaat doen. Ze bemoeien zich met het stuk. 'Vanavond improviseren wij' (1929) begint met een discussie tussen de acteurs en de regisseur van het stuk. Conrad van de Weetering publiceerde er reeds in 1966 een vertaling van. In deze uitgave een geactualiseerde vertaling ervan. Met voorwoord, inleiding (Theatertriptiek), tijdlijn en verantwoording.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje