Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Speelruimte. Voor klassieke muziek in de 21ste eeuw

Speelruimte. Voor klassieke muziek in de 21ste eeuw

Micha Hamel, Sander van Maas
Codarts, 2016, paperback,
Nederlands
9789082195118

De westerse klassiekemuziekpraktijk is druk aan het ontgrenzen. In vele opzichten wordt er getracht de beleving van het publiek te intensiveren, dan wel aan betekenis te laten winnen door de muziek te verbinden met theatraliteit, andere kunstvormen of maatschappelijke thema’s. Dergelijke ingrepen zijn meestal bedoeld om de kunstmuziek een nieuwe glans te geven, want de aspiraties om klassieke muziek te willen ont-elitiseren of zelfs te herformatteren ontspringen niet enkel aan een ruimhartig artistiek-sociaal ideaal, als wel aan de macroculturele overgang van een betekeniscultuur naar een ervaringscultuur, die de leidende rol van de kunstmuziek heeft verkleind.

Hogeschool Codarts Rotterdam riep daarom in 2010 een lectoraat in het leven dat nauwkeurig onderzoek moest doen naar nieuwe richtinggevende en noodzakelijke ontwikkelingen voor de concertpraktijk. Dit boek is het verslag van alle onderzoeksprojecten, aangevuld met essays die ingaan op meer theoretische en filosofische kwesties.

We hebben een hybride boek willen maken dat in de eerste plaats een aantal zaken analyseert, in de tweede plaats een aantal mogelijkheden poneert, in de derde plaats aanmoedigt tot verder denken en in de vierde plaats uitnodigt tot nieuw onderzoek. Er staan dan ook niet enkel onderzoeksverslagen in, maar ook essayachtige teksten en artikelen, waarmee we willen benadrukken dat dit boek een weerslag is van de totaliteit van het gedachtegoed van het lectoraat, dat wil zeggen inclusief de opinies en de toekomstdromen die het onderzoek zijn doorbloeding gaven en die hopelijk in hun geëigende vorm als inspiratie kunnen dienen.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje