Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Mise-en-scene en dramaturgie-onderwijs

OPRUIMING. Nu voor 3,95

Theater & educatie, 2002, paperback, 96 p.
Nederlands
9789080640030

In dit nummer van Theater & Educatie wordt specifieke aandacht besteed aan twee vakgebieden binnen het theateronderwijs die op het eerste gezicht wellicht niet zo'n directe verbinding hebben. Het gaat om dramaturgie en om mise-en-scène.
De plaats van het vak dramaturgie is de laatste tijd veranderd of aan het veranderen onder invloed van de onderwijsvernieuwing. Tot voor kort was er een strikte scheiding tussen dramaturgen en dramadocenten. Dramaturgen hielden zich voornamelijk met theorie en structuur bezig en werden opgeleid via een universitaire studie aan een van de Instituten voor Theaterwetenschap. Dramadocenten hielden zich voornamelijk met spel bezig en werden opgeleid op hbo-niveau aan Hogescholen voor de Kunsten. Die scheiding is gaandeweg aan het vervagen.Nu het vak CKV is ingevoerd in het voortgezet onderwijs, wordt daar op theatergebied niet langer uitsluitend lesgegeven in actieve dramatische vorming, maar is er een veel grotere plaats ingeruimd voor theorie, geschiedenis en beschouwing. Hiermee wordt het werkterrein van de dramadocent gedeeltelijk verlegd in de richting van de dramaturgie.

Zowel voor mise-en-scène als voor dramaturgie geven we in dit themanummer een aantal visies op het vak, in de hoop dat het discussies losmaakt en bijdraagt aan de verdere professionalisering van het theateronderwijs.

In het eerste deel van deze publicatie komt vooral de mise-en-scene ter sprake, terwijl in het tweede deel het onderwijs in de dramaturgie centraal staat, zowel in de regiecursus voor amateurs als in enkele theateropleidingen.


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje