Theaterboekwinkel
asdfadfasfd

Bram |Bram Vermeulen. Op leven en dood

Bram |Bram Vermeulen. Op leven en dood

Henk van Gelder
Nijgh en van Ditmar, 2015, paperback, 240 p.
Nederlands
9789038899183

Meneer Vermeulen, we hebben u vandaag al drie keer gedraaid! zei de begrafenisondernemer toen Bram Vermeulen in de rouwstoet voor zijn pas overleden moeder naar het Haags crematorium liep. Het nummer waarop de man doelde, was `De steen , een van de onvergetelijke liederen uit het rijke oeuvre van een van de beste singer-songwriters van Nederland.

Bram Vermeulen (1946-2004) was al beroemd als volleyballer, toen hij de nog onbekende Freek de Jonge meesleepte in het grote Neerlands Hoop-avontuur, waarmee het cabaret in de jaren zeventig volledig overhoop werd gehaald. Maar toen Freek zich abrupt afwendde om solo verder te gaan, viel Bram in een zwart gat en het duurde nog jaren voordat hij zijn draai weer had gevonden. Niet als popzanger, niet als presentator van een spelshow bij Veronica, maar als de eigenzinnige artiest die liederen zong alsof zijn leven ervan afhing.
Tien jaar na zijn plotselinge dood, die dit najaar onder meer wordt herdacht met theaterhommages in Nederland en België, ontrafelt Bram het veelbewogen leven van de gangmaker, de spelverdeler en de grappenmaker, die een waarheidszoeker en een reïncarnatiegelovige werd.

Recensie(s)


Na zijn veelgeroemde biografie van Joop van den Ende schreef Henk van Gelder deze biografie van Bram Vermeulen (1946-2004). Samen met Freek de Jonge was hij in de jaren zeventig verantwoordelijk voor radicale vernieuwingen in het Nederlandse cabaret. Maar voordat hij koos voor het cabaret was hij al bekend als volleyballer. Wat veel mensen niet weten, is dat hij ook goed strips tekende. Vermeulen was een veelzijdig talent. Henk van Gelder beschrijft Bram Vermeulens leven van zijn geboorte in Den Haag tot aan zijn plotselinge dood, de volleybalcarrière, de studententijd, Neerlands Hoop en de jaren hierna als niet altijd even succesvolle soloartiest. Je leert alle aspecten van de mens die Bram Vermeulen was kennen in dit prettig geschreven boek. Behalve een uitgebreid register bevat het boek ook een discografie en een fotokatern. Kleine letter.

Hans Pols


Koormuziekwinkel

Koormuziekwinkel .De website voor de koorzanger en liefhebber van koormuziek. Bladmuziek-Boeken-Cd's-Dvd's
Nu ook Koorreizen

 

 

U heeft 0 product(en) (€ 0,00) in uw winkelwagentje